Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Portugal stoppar privatiseringar

Den nya socialdemokratiska regeringen i Portugal har med stöd av kommunistpartiet rivit upp beslutade privatiseringar och åtstramningar. Men premiärminister António Costa är samtidigt mån om att inte utmana EU-makten i Bryssel.


Under de knappt två månader som gått sedan högerkoalitionens regering avgick och det socialdemokratiska Socialistpartiet tog över har politiken vridits åt vänster.

En förklaring till det är att premiärminister António Costa är beroende av parlamentariskt stöd från krafter som står till vänster om det EU- och europositiva Socialistpartiet.

Vänsterblocket, Portugisiska kommunistpartiet och De gröna fick tillsammans drygt 18,5 procent av rösterna i parlamentsvalet 4 oktober förra året. De har alla tre slutit avtal med Socialistpartiet om att stödja Costas regering.

I förhandlingarna förde de tre partierna fram en rad krav som återfinns i regeringens program. Mycket handlar om att riva upp de arbetar- och folkfientliga beslut som den förra högerregeringen klubbade igenom under sina fyra år vid makten.

Kommunistpartiet motiverar stödet till premiärminister Costas med att det i det uppkomna läget finns en möjlighet att genomdriva förbättringar för arbetarklassen och folket. Den möjligheten får inte missas, även om det inte innebär någon total brytning med högerpolitiken.

Den politiska vänstersvängen har redan börjat märkas.

I början av januari upphävde regeringen de påbörjade privatiseringarna av kollektivtrafiken i Lissabon och Porto. På liknande sätt ska privatiseringsplanerna stoppas gällande flygbolaget TAP med 10000 anställda.

Andra beslut som regeringen fattat är en höjning av minimilönen, skattelättnader för låg- och medelinkomsttagare, ett stopp för vräkningar av skuldsatta familjer samt ett avskaffande av de restriktioner för abort som högern infört.

I genomdrivandet av ovanstående har regeringen stått emot protester från storföretag och högerpolitiker.

Men när EU satte press på Costa visade han istället sin lydnad till den makt som drivit fram de kraftigt ökade klassklyftorna, fattigdomen och den skyhöga ungdomsarbetslösheten.

Det var Europeiska Centralbanken
och EU-kommissionen som tryckte på för att Portugals regering skulle rädda den privata banken BANIF från konkurs. Samtidigt som de portugisiska skattebetalarna ännu en gång tvingas stå för notan överfördes BANIF:s verksamhet till euroområdets största bank, spanska Santander.

Vänsterblocket, kommunistpartiet och De gröna vägrade stödja en bankräddning. Men Socialistpartiet fick i det fallet stöd från ett av de två partier som ingick i den tidigare högerregeringen.

Trots detta menar kommunistpartiets ordförande Jerónimo de Sousa att framstegen sedan högerkoalitionen avsattes är betydelsefulla.

På ett möte den 14 januari poängterade de Sousa att kommunisterna kommer att fortsätta stödja allt som ligger i arbetarklassens och folkflertalets intresse.
Fakta

Portugal stoppar privatiseringar

Maktskifte efter valet
• Efter fyra år av högerstyre backade premiärminister Pedro Passos Coelhos högerkoalition stort i parlamentsvalet 4 oktober förra året. Den gick från 50,4 procent av rösterna till 38,3. Orsaken var en drastisk nedskärningspolitik med sänkta löner och pensioner. • Trots att Socialistpartierna plus de tre partierna till vänster tillsammans fick drygt 50 procent av rösterna försökte högerpresidenten Cavaco Silva hindra dem från att bilda regering. • Presidentens motivering var att man inte kan ha en regering som förlitar sig på partier som är motståndare till EU, euron och Nato. • Efter ett utdraget maktspel gav Cavaco Silva slutligen Socialistpartiets António Costa i uppdrag att bilda regering. Den tillträdde 26 november.