Hoppa till huvudinnehåll
Av
Chefredaktör

Norsk generalstrejk mot försämrad arbetsmiljölag

Tiotusentals norrmän deltog förra onsdagen i en generalstrejk mot regeringens förslag om att ändra arbetsmiljölagen i Norge. Den mörkblå regeringen vill tillåta fler osäkra och tillfälliga anställningar samt öka möjligheterna för företag att kräva övertid.


Generalstrejken den 28 januari varade i två timmar och riktade sig direkt mot regeringens förslag om ändringar i arbetsmiljölagen. Norska LO samlade till över 120 demonstrationer och manifestationer över hela Norge.

I Oslo samlades 10 000 och i Trondheim uppemot 15 000. Även på mindre orter var uppslutningen stor. Det är den första generalstrejken i Norge sedan 1998 och stödet har varit stort bland allmänheten.

Den norska regeringen, bestående av konservativa Høyre och högerextrema Fremskrittspartiet, vill göra arbetsmarknaden mer ”flexibel”. I ändringsförslaget till arbetsmiljölagen ingår bland annat att höja andelen tillåtna tillfälliga anställningar och utöka möjligheterna för företagen att beordra övertid och förlägga arbetstid på till exempel söndagar.

Norska LO menar att lagen, tvärtemot regeringens påståenden, skapar mer ofrihet och otrygghet. I debatten har Sverige återigen lyfts fram som avskräckande exempel. Här är andelen tillfälligt anställda uppemot 17 procent, i Norge är siffran 8 procent.

Det norska socialistiska partiet Rødts fackliga sekreterare Anders Evenstuen menar att regeringens förslag är en krigsförklaring. På partiets hemsida påpekar han också att kvinnor, som redan nu är starkt överrepresenterade bland de med tillfälliga anställningar, kommer att drabbas hårdast.

Norge är inte med i EU och har inte drabbats lika hårt av påtvingad högerpolitik som Sverige, även om det så kallade EES-avtalet innebär att Norge är en del av EU:s ”inre marknad”. Ändå gör den mörkblå regeringen, där Robert Erikson från rasistiska Fremskrittspartiet är arbetsmarknadsminister, allt för att fortsätta den nyliberala offensiven i Norge.
Fakta

Norsk generalstrejk mot försämrad arbetsmiljölag

Generalstrejk mot lagändring
  • Den politiska strejken torsdag 28 januari varade i två timmar och anordnades av de tre fackliga centralorganisationerna LO, YS och Unio och berörde 1,5 miljoner norrmän.
  • Eftersom strejken räknades som politisk var deltagandet frivilligt.
  • Den norska regeringens förslag till ändring i arbetsmiljölagen ska göra arbetsmarknaden mer ”flexibel”.
  • Företag ska få ha upp till 15 procent tillfälligt anställda, i upp till 12 månader, utöver dagens kvot av vikariat och projektanställningar.
  • Provanställningsperioden förlängs från 6 till 12 månader.
  • Företags rätt att kräva övertid höjs från 10 till 12 timmar i veckan och 25 till 30 timmar i månaden. Det ska bli enklare att förlägga arbetstid på helger.
[[nid: view_mode=inlinenode]]