Hoppa till huvudinnehåll
Av

Finland i protest mot nedskärningar – Proletären på plats Helsingfors

I mitten av mars protesterade studenter, bönder och arbetare i olika demonstrationer mot högerpolitiken i Finland. Proletären rapporterar från den finska huvudstaden.


I december förra året tog finska LO ut sina medlemmar i en dygnslång strejk mot regeringens nedskärningsplaner. Strejken lamslog hela landet och förslagen drogs snabbt tillbaka. Några månader senare var det dags igen. Fast nu skulle nedskärningarna genomföras som en överenskommelse mellan finska LO och Arbetsgivarorganisationerna. Men också detta möter massivt motstånd.

Spekulationsekonomin har gett Finland en statsskuld på 100 miljarder euro. Enligt finansdepartementet stiger skulden med 10.000 euro i minuten och arbetslösheten slår nya rekord.

Trots dessa nyheter förväntar sig regeringen att det finska folket ska ha stort förtroende för finansmarknaden, som är de som tjänat på den förda politiken. Näringslivet och politikerna upprepar samma lögn om att det kommer nya jobb och en kraftig tillväxt om folket bara en gång till går med på ytterligare nedskärningar.

Samtidigt slår aktieutdelningen rekord efter rekord och banker och finansinstitut kräver en ökad utdelning på hela 1,5 miljarder euro fram till 2017. Som av en händelse uppgår regeringens förslag på besparingar till just 1,5 miljarder euro.

Torsdag 10 mars protesterade studenterna över hela landet mot sänkta studiebidrag och höjda lån. På fredagen fylldes torget av 6000 bönder och 500 traktorer mot ytterligare utarmning av den finska landsbygden. Problemen grundar sig i de av EU dikterade sanktionerna mot Ryssland vilka slår hårt mot den finska livsmedelsindustrin. Pressen på att Finland att underteckna ett värdlandsavtal med Nato bidrar ytterligare till att försämra de urgamla handelsrelationerna med Ryssland.

Lördag 12 mars var det dags för lika många löntagare. Huvudkravet för demonstrationen var ”Nej till nedskärningar”. Men banderoller som ”Ner med kapitalismen – Ja till socialismen”, ”Nej till Nato” och ”Ner med SSS-regeringen” sågs också.

Följ med Proletären på en vandring genom protesternas Helsingfors.


Juha Nieminen, arbetslös fd IT-arbetare

Vi kommer i så god tid på lördagsförmiddagen att endast ett gäng turister står och fotar statyn av den ryska tsaren och storfursten av Finland Alexander II på Senatstorget i Helsingfors.

Vi går upp för trapporna till Domkyrkan och sätter oss i den värmande solen och njuter av den magnifika utsikten över hamninloppet.

När de första demonstranterna kommer går vi fram till en man med en röd fana. Han heter Juha Nieminen och är arbetslös efter att tidigare ha varit IT-arbetare på Nokia.

• Fackföreningarna förhandlar som bäst om lindrigare nedskärningar än regeringens, hur ser du på det?
– Facket ska överhuvudtaget inte försvara nedskärningar. Det finns inte heller garantier för att vi inte får fler nedskärningar från regeringshåll. Det är euron som är löntagarnas värsta fiende. Finland och Sverige slår alla rekord i nedskärningar inom EU.

– När jag behövde en operation kändes det att det enda som finns kvar av sjukvården är byråkratin. Den mal längre än någonsin förr.

Marleena Karhu, pensionär

• Vad får dig att demonstrera i dag?
– Studielånen blir högre och amorteringarna ska göras snabbare. Arbetarklassens ungar blir garanterat den armé av lågavlönade pigor vars löner alltid kommer att anses vara för höga.

– Hisskoncernen Kone AB:s huvudägare däremot betalade förra året fyra procent i skatt och familjeföretaget Fiskars är helt lagenligt nolltaxerare. Dessutom har staten överöst börsföretagen med miljoner euro i investeringsstöd men inte en cent har gått till investeringar utan rakt in i spekulationen!

– Ställ detta mot att pensionerna har sjunkit till 50 procent av lönen, och faran är överhängande att de försämras ytterligare. Man kan ju bli galen av mindre!

Suski Nevalainen, arbetslös metallarbetare

• Hur ser arbetsförhållandena ut för dig?
– Värre förhållanden än de vi har nu har inte förekommit i modern tid. Jag arbetade tidigare heltid med en hygglig lön. För ett par år sedan fick vi antingen anta eller förkasta ett nytt kontrakt för deltidsarbete. Ja, det var ju bara att skriva under eller bli arbetslös, så svinaktigt fungerar det.

• Vad anser du om FFC:s (finska LO) försök att få till stånd en uppgörelse med näringslivet och förhindra regeringens krav på nedskärningar för 1,5 miljarder?
– Alltså jag är i alla fall något radikalare än FFC. Jag förstår inte att en löntagarorganisation ens tänker i de banorna. De vet att det handlar om spekulation och inte om några investeringar till industrin.

– Dessutom vill både EU och SSS-regeringen skrota fackföreningarna. Men det behövs inte då FFC och de flesta förbund gör sitt bästa för att gräva sin egen grav. Vi har diskuterat mycket på jobbet och i våra fackliga sektioner. Det enda språk de någonsin kommer att förstå är strejk!

Juha Ritsilä, målare

– Det behövs strejk så klart, men det behövs framför allt ett riktigt folkligt uppror! Kapitalismen är, hur man än vrider och vänder på det, redan förlegad. Den måste bort som system!

– I min hemstad Lahti har de infört ett system där folk med försörjningsstöd nekas allt fortsatt stöd om elräkningen överstiger ett visst antal kilowattimmar. Vad gör man om man har ett gammalt kylskåp?

Sultan Aktepe (längst tv) och Chileli Husunzcten (mitten)

I demonstrationen mot nedskärningarna framförs också kritik mot EU:s flyktingavtal med Turkiet och den turkiska statens krig mot kurderna.

– Det ekonomiska stöd som finska staten skickar till flyktingarna i Turkiet har inte gått till flyktingarna. Det har vi bevis för. Pengarna har gått till den turkiska statens militäranläggningar.

– Vi protesterar mot att Finland stödjer den turkiska presidenten Erdogans krigföring. Man måste inse att EU och Turkiet är allierade. Att EU betraktar Turkiet som en blivande mönstermedlem i EU och att allt offentligt gnäll om det ”odemokratiska” Turkiet är till för att blidka de nuvarande EU-medborgarna!

– Både EU och Nato betyder krig!

Text: Anita Salvén

Foto: Elias du Halde