Hoppa till huvudinnehåll
Av

Hård klasskamp i Thailand

Sedan förra veckan är centrala Bangkok lamslaget av demonstrationer och ockupationer. Målet är att tvinga bort regeringspartiet Pheua Thai och premiärminister Yingluck Shinawatra från makten och sedan avskaffa både val och folkligt inflytande.


I jättestaden Bangkok med uppemot 12 miljoner invånare kan de gamla eliterna och en nyare medelklass samla hundratusentals anhängare, samtidigt som de är för få för att vinna val. Och nu har nybildade PDRC (The People’s Democratic Reform Committee) under drygt två månader fått ut sina anhängare på huvudstadens gator.

Nyhetsbyrån Reuters har intervjuat demonstrerande och många demonstranter vill då visa skillnaden mellan dem och de fattiga som stöder Thaksin Shinawatra. Så här säger en av de intervjuade:

”Vi är rika och våra barn är utbildade i Bangkok. De är fattiga och outbildade och uppköpta av Thaksin och hans anhang.”

Ett påstående som oppositionen ständigt framför är att Yingluck Shinawatra bara är en marionett. Hon påstås vara styrd av sin bror, miljardären och den framgångsrike politikern Thaksin Shinawatra som sedan fem år lever i landsflykt.

Landets traditionella eliter kan inte förlåta att han lyckats skapa masspartier bland de fattiga i Thailand och att dessa vunnit stort i alla val under 2000-talet. Yingluck Shinawatra skall nu inte bara bort som premiärminister, hon skall precis som sin bror tvingas lämna landet.

PDRC med sin ledare Suthep Thaugsuban säger att dagens till största delen folkvalda parlament skall ersättas av en ”folkförsamling” på ungefär 400 personer. Av dessa ska cirka 100 utses av PDRC och resten på något sätt plockas från olika yrkesgrupper. Enligt Suthep Thaugsuban får inte något val genomföras nu, val får bli en senare fråga.

Att stoppa ett val som det nuvarande regeringspartiet Pheua Thai med säkerhet skulle vinna är en huvudfråga för Suthep Thaugsuban. Han satt till i höstas i parlamentet och har varit vice premiärminister i Demokratiska Partiets regering. Detta parti har aldrig vunnit något val men fick bilda regering efter Thailands senaste militärkupp år 2006.

Yingluck Shinawatra å sin sida har hamnat i en nästan omöjlig situation. Oppositionen har ockuperat ministerier och andra förvaltningsbyggnader utan motstånd från polisen och regeringen har hela tiden sagt att den inte skall tillgripa våld. Vilket visar skillnaden mellan nu och 2010 då rödskjortornas protester i Bangkok upplöstes genom en massaker som kostade livet på nästan 100 människor.

Därför upplöste Shinawatra parlamentet i början av december och beslöt att nyval skall hållas den 2 februari. Konstitutionen kräver då att hon sitter kvar och leder en tillfällig regering fram till dess.

Det är detta val som inte får äga rum enligt Suthep Thaugsuban. Oppositionen bojkottar det och NSPRT, en mer våldsam organisation med nära band till PDRC, har ockuperat valregistreringskontor. Syftet är att omöjliggöra för kandidater att registrera sig och därigenom omöjliggöra hela valet.

En upptrappning har skett de senaste veckorna men protesterna har pågått sedan november. När parlamentets representanthus då godkände en amnestilag blev alla ilskna. Eliternas anhängare protesterade för att de misstänkte att lagen skulle tillåta Thaksin Shinawatra att återvända hem och rödskjortorna för att lagen skyddade ansvariga för massakrerna 2010. Regeringen backade sedan och röstade i senaten (parlamentets överhus) ner sitt eget lagförslag.

Den 20 november kom så ett domstolsutslag som visar de svårigheter som varje folkvald regering i Thailand har. En författningsdomstol underkände då regeringens förslag att hela senaten skulle väljas på vanligt demokratiskt sätt.

Ända sedan militärkuppen 2006 har hälften av senatens 150 ledamöter inte varit valda utan utsetts av en kommitté där landets traditionella makthavare haft en säker majoritet. Domstolens skäl för sitt beslut säger mycket om dess syn på demokrati:

”Man trampar på minoritetens rättigheter och om majoriteten förtrycker minoriteten och inte lyssnar på förnuftsskäl så förlorar den sin legitimitet.”

Detta domslut gillade PDRC och angav som ytterligare ett skäl att tvinga bort PheuaThai-regeringen. Den hade enligt PDRC brutit mot konstitutionen och var därför olaglig.

Naturligtvis har PDRC försökt att få Thailands generaler på sin sida. Hittills har dessa åtminstone utåt, varit rätt kallsinniga, men i Thailand finns alltid en risk att militären anser sig tvingad att ta över. Sedan enväldet upphörde under 1930-talet har landet haft 18 militärkupper.

Den bäst organiserade delen av Pheua Thais väljare är Rödskjortorna som nyligen höll en konferens för flera tusen av sina ledare. Den handlade om vad Rödskjortorna skall göra ifall en militärkupp kommer och hur dagens kris än upplöses är en sak säker. Det kommer inte att bli lätt för Thailands eliter att vrida klockan tillbaka.
Lorents Knutsson