Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Sonyattacken: Bevis mot Nordkorea sågas


Kort efter att filmbolaget Sony utsatts för en massiv hackerattack gick ännu en gång drevet mot Demokratiska Folkrepubliken Korea. FBI påstod sig ha bevis för det var en nordkoreansk attack, och Barack Obama utlovade ett ”proportionerligt svar” på detta yttrandefrihetsangrepp. Några dagar senare slogs Nordkoreas internettrafik ut.

Att det i den nordkoreanska statsledningen finns en ilska mot Sony och dess film ”The interview” är inte konstigt. Den skildrar en komplott mot och avrättning av landets högsta ledare, Kim Jong-un, som något positivt.

Tänk vilka reaktionerna hade blivit om ”The interview” gjorts i Ryssland och visat ”frihetstörstande amerikaner” som i samarbete med ryska journalister spränger Barack Obamas huvud i bitar – allt medan biopubliken skrattar… Hade Vita huset då gått ut och talat om yttrandefrihet?

Nordkoreas i ord kraftfulla kritik mot filmen är en sak. Genomförandet av den avancerade hackerattacken mot ett av världens största filmbolag är något annat.

Faktum är att den nordkoreanska regeringen direkt efter dataintrånget mot Sony erbjöd sig att samarbeta med USA för att tillsammans hitta de skyldiga. Erbjudandet avvisades av Vita huset.

FBI:s tvärsäkra utpekande av den nordkoreanska ledningen som ansvarig övertygade inte IT-expertisen i väst.

Marc Rogers, IT-säkerhetsforskare vid företaget Cloudflare, är en av dem som sågar FBI:s så kallade bevis. I US-amerikanska webbtidningen The Daily Beast utvecklar han sina tankegångar i en artikel med rubriken ”Nej, Nordkorea hackade inte Sony”.

Marc Rogers skriver att sabotageprogrammets utformning visar att den som skapade det har djup insyn i Sonys interna nätverk liksom tillgång till företagets nyckellösenord.

Det troligaste är, menar Rogers, att det är ett jobb utfört inifrån. Kanske av en av de missnöjda Sonyanställda som fick sparken när bolaget i våras gick ut med att tusentals anställda ska bort.

Ett annat USA-baserat nätsäkerhetsföretag, Norse Corporation, har genomfört en egen oberoende undersökning.

Dess vice vd Kurt Stammberger har i intervjuer i brittiska och amerikanska medier också dömt ut USA:s bevis mot Nordkorea. Norse undersökningsteam har ringat in en grupp på sex personer med bas i Thailand. Minst en av av dem är en tidigare anställd på Sony.

Att utpekandet av Nordkorea visat sig vara lika trovärdigt som USA:s påstående att Saddam Husseins Irak hade massförstörelsevapen har inte fått Vita huset att ändra sin officiella linje.

Visserligen talar nu FBI om att Nordkorea kan ha hyrt in hackare utifrån, men Vita huset står fast vid att landet är skyldigt och skall bestraffas. Därför genomdrev Obama den 2 januari ett nytt sanktionspaket mot det redan sanktionsdrabbade Nordkorea.

Hackeranklagelserna och sanktionerna, men också förra årets omtalade människorättsrapport om Nordkorea, måste ses i ett större politiskt perspektiv.

Det ligger i USA:s intresse att sabotera den ekonomiska återhämtning och utveckling som Nordkorea nu genomgår, vilken går tvärtemot imperialismens önskedrömmar om att landet ska kollapsa. Det ligger i USA:s intresse att sabotera närmandena mellan Nord- och Sydkorea.

Dagen innan sanktionerna trädde i kraft, 1 januari, föreslog Nordkoreas Kim Jong-un i sitt nyårstal ett toppmöte på högsta nivå mellan de två koreanska staterna likt det som skedde i juni 2000 mellan staternas dåvarande ledare. Mötet för drygt 14 år sedan ledde till en tid av positiv avspänning och ökade förbindelser mellan nord och syd.

Ett nytt töväder är inget USA önskar. För om det påstått ondskefulla Nordkorea istället blir en samtals- och samarbetspartner försvinner motivet för USA:s kraftfulla militära närvaro i Sydkorea.