Hoppa till huvudinnehåll
Av
Utrikesskribent

Kuba i stor insats mot Ebolaepidemi

När Världshälsoorganisationen (WHO) ber om hjälp i kampen mot den växande Ebolaepidemin i Västafrika står Kuba i frontlinjen. Landet skickar 165 läkare och sköterskor till området.


Den kubanska insatsen, bestående av 62 läkare och 103 sköterskor, offentliggjordes vid WHO:s möte i Genève förra veckan. Det betyder att det lilla Kuba är det land som skickar det största hälsoteamet för ett bekämpa Ebolaepidemin.

WHO:s generaldirektör Margaret Chan framhöll att detta är det dödligaste utbrottet av Ebola någonsin. Enligt statistik från fredag förra veckan närmade sig antalet rapporterade fall av smittan 4.800. Över 2.400 av dessa har dött.

Hon framhöll att det behövs mycket internationell hjälp för att bekämpa Ebola-epidemin och påpekade att Kubas utlovade insats ”kommer att göra stor skillnad i Sierra Leone”. Det råder akut brist på utbildad vårdpersonal.

På presskonferensen i Genève framträdde Margaret Chan tillsammans med Kubas hälsominister Roberto Morales.

WHO-chefen pekade på Kuba som ett föredöme när det gäller internationella hjälpinsatser.

”Kuba är världsberömt för sin förmåga att utbilda framstående läkare och sjuksköterskor och för sin generositet med att hjälpa andra länder att utvecklas, och jag är oerhört tacksam för den kubanska regeringen och dess vårdpersonals generositet när de gör vad de kan för att hjälpa oss att bekämpa det värsta Ebolautbrottet någonsin”, sade Margaret Chan.

Den kubanska hälsoministern Roberto Morales framhöll att Kuba under lång tid skaffat sig breda erfarenheter när det gäller vårdinsatser runt om i världen. Alla de 165 läkare och sköterskor som Kuba skickar till Sierra Leone har tidigare erfarenhet av arbete i Afrika.

Roberto Morales riktade på WHO-mötet en uppmaning till andra länder att följa det kubanska exemplet:

”I Kubas namn vill jag upprepa vikten av att världen enas om att delta i den globala satsningen i Afrika för att stoppa Ebolaepidemin. Afrika är i stort behov av internationell solidaritet.”
Fakta

Kuba i stor insats mot Ebolaepidemi

Kuba hjälper världen
  • I dag finns 4.000 kubanska hälsoarbetare på plats i 32 länder i Afrika. De ingår i Kubas långa tradition av sociala insatser i fattiga länder världen över.
  • Sedan 1969 har totalt 325.710 kubanska läkare, sköterskor och andra hälsovårdsarbetare arbetat i 158 länder.
  • Av dessa har 76.744 hälsoarbetare arbetat i totalt 39 afrikanska länder.