Hoppa till huvudinnehåll
Av

Sommarlov inte för alla

Nu har skolorna stängt och förväntansfulla barn och ungdomar ser fram emot en lång sommar med spännande aktiviteter. Det är lätt att ryckas med och glömma bort alla dem som inte åker till landet, utomlands eller har pengar att gå på tivoli, besöka badland eller musikfestivaler.


Så snart de sista tonerna av Den blomstertid nu kommer klingat ut, är det i stället många barn och föräldrar som får en klump i magen. För dem är sommaren en av de svåraste tiderna på året såväl ekonomiskt som socialt. Vad som erbjuds barn och unga är väldigt olika i kommunerna. Behoven är stora, men långt ifrån allt är gratis, vilket gör att fler barn och ungdomar hänvisas till att vara kvar i sitt område utan möjligheter att uppleva det vi förknippar med sommarlov.

Kommuner drar i stället ner på servicen runt barnen. De kommuner som erbjuder avgiftsfria läger eller kollon på sommaren är i minoritet, enligt en kartläggning gjord av Majblomman. Bara 10 procent av kommunernas fritidsgårdar och fritidshem har öppet som vanligt.

Det är viktigt att omsorgen fungerar även på sommaren, men under sommarmånaderna ser barnsomsorgen annorlunda ut. Det är inte lätt för barn till ensamstående föräldrar, barn till föräldrar som studerar och alla med timanställningar som inte har någon semester. Tiderna på förskolan täcker inte det behov som finns och på vissa platser blir barnen hänvisade till sommarförskola och fritids på en annan ort. Verksamheten begränsas ofta på grund av lågt barnantal och vikarierande personal. Bad och utflykter får stå tillbaka av säkerhetsskäl.

Kommunerna behöver fler öppna fritidsgårdar med aktiviteter som inte kostar. Simskolor och läger arrangeras över hela landet, men alltför ofta är de dyra och utom räckhåll för familjer med låga inkomster. Fria busskort under sommarlovet borde vara en självklarhet och i Göteborg erbjuds faktiskt denna sommar fria resor hela sommaren för elever i årskurs sex till och med gymnasiet.

På sommarlovet blir det extra tydligt att alla inte har samma förutsättningar.. Enligt Rädda Barnen finns det just nu över 200 000 fattiga barn i Sverige. Det är de barnen som inte får plats i sommarsverige. För de barnen är det en katastrof att under en hel sommarmånad inte få lunch och mellanmål i skolan varje dag.

I Rädda Barnens undersökning, Ung röst, som gjordes 2014 intervjuas nästan 25 000 barn. Där framgår det att så många som 13 procent oroar sig över familjens ekonomi, att pengarna inte skall räcka till och 4 procent oroar sig för att bli vräkta. Barnfattigdomen är mycket mer än siffror och statistik. Det handlar om unga som förlorar sin självkänsla, om utanförskap och minskad tilltro till samhället. I förlängningen, mänskliga tragedier och en social krutdurk.

Tio veckors sommarlov kan vara helt underbart – men också oändligt långt.