Hoppa till huvudinnehåll
Av
Gymnasielärare

Husockupation i Högdalen: ”Mötesplatser i förorterna är viktiga för demokratin”

Sedan snart två veckor pågår en husockupation i Stockholmsförorten Högdalen. Ockupanterna har utropat Högdalens Folkets hus och kräver en annan bostadspolitik.


Lördagen 23 maj ockuperades en skolbyggnad i Högdalens Centrum i södra Stockholm. Fastigheten ägs sedan några år tillbaka av det norska byggbolaget Veidekke. Fastighetsägaren vill riva den gamla skolbyggnaden och bygga bostadsrätter.

– Ockupationen är en sista protest mot den utförsäljning som skedde redan 2010, förklarar Micaela från nätverket Högdalens vänner. Vi har kritiserat och sagt ifrån tidigare, men nu börjar rivningsdatum närma sig. Därför beslöt vi oss för att agera.

Micaela och övriga ockupanter vill av säkerhetsskäl inte framträda med sina fulla namn. Veidekke har polisanmält ockupationen. Samtidigt är de noga med att bjuda in och visa öppenhet för andra som bor i Högdalen.

– Vi vill ta tillbaka det som är vårt, fortsätter Micaela. De här stora lokalerna har stått tomma i flera år. Vi har fyllt dem med aktiviteter av och för folk som bor här. Vi har städat och fixat till dem. Det här är ett demokratiprojekt.

Enligt Micaela kommer de flesta ockupanter från Högdalen eller angränsande förorter. De har goda traditioner att falla tillbaka på. Oasen som var ett viktigt nav i svensk punkrörelse låg i Rågsved, en tunnelbanestation bort. Den var från början en ockuperad fritidsgård.

– Vi har danskurser, yoga, teaterframträdanden och filmkvällar, berättar hon. Vi brukar ha möten två gångar om dagen. Vi har bjudit in till grannträffar. I helgen hade vi en stor kvartersfest med en massa aktiviteter och där vi välkomnade folk från närområdet.

• Men bostadsbristen är stor. I synnerhet i Stockholmsområdet. Är det verkligen försvarligt att handgripligen stoppa byggandet av nya bostäder? Är det inte just nya lägenheter som behövs, särskilt för ungdomar?
– Viedekke vill bygga 400-500 bostadsrätter, poängterar Micaela. Visst finns det bostadsbrist, men vad hjälper det här oss? Det är inte många som kommer att ha råd eller möjlighet att ta lån för att köpa de här lägenheterna.

Av den glättiga marknadsföringen att döma verkar byggherren ha siktet inställt på en annan och mer välbeställd kundkrets. Det ligger helt i linje med de senaste årens EU-anpassade bostadspolitik där det är pengarna som styr.

– Vi vill inte ha en stad reserverad för snygga människor och köpstarka konsumenter, argumenterar Micaela. Högdalens Centrum är privatiserat. Det handlar inte bara om bostäder. Vi vill också att våra offentliga lokaler ska finnas kvar.

Resonemanget bekräftas av Högdalsbornas i huvudsak positiva reaktioner på ockupationen.

Micaela kan berätta att många har hört av sig för att ordna möten eller låna replokaler. Det finns inte längre någonstans att hyra lokaler till rimliga priser.

– Vi behöver mötesplatser i förorterna, avlutar hon. Det är en viktig del i den lokala demokratin. Att det finns platser där vi kan samlas som medborgare och inte bara som konsumenter.