Hoppa till huvudinnehåll
Av

Så har arbetarna pressats tillbaka


• Statliga Medlingsinstitutet inrättas år 2000 med syftet att garantera låga löneökningar och att försvåra stridsåtgärder.

• År 2000 inför S-regeringen aktivitetsgarantin (som alliansregeringens ersatte med Jobb- och utvecklingsgarantin 2007).
Med aktivitetsgarantin försämrades a-kassevillkoren och genom att tvingas in i aktiviteter ska den ”ovilliga” arbetslösa föras tillbaka in på den ordinarie arbetsmarknaden.

• EU utvidgas österut och nya medlemmar år 2004 blir Cypern, Estland, Lettland, Litauen, Malta, Polen, Slovakien, Slovenien, Tjeckien och Ungern.
Detta öppnar för systematisk import av billig arbetskraft.

• Den nytillträdda alliansregeringen beslutar 2006 om kraftigt minskade anslag till Arbetsmiljöverket.
De beslutar även att det internationellt välrenommerade forskningsinstitutet Arbetslivs-institutet ska läggas ner.

• År 2007 inleder alliansregeringen en rad kraftiga försämringar i reglerna för arbetslöshetsförsäkringen.
I ett enda slag blev försäkringen dyrare, ersättningen sänktes och reglerna för att kvalificera sig för ersättning blev stramare.

• Reglerna för arbetskraftsimport från länder utanför EU ändras 2008 så att det numera är arbetsköparen själv som avgör om det råder brist på arbetskraft.
Tidigare var det Arbetsförmedlingen som gjorde bedömningen. De nya svenska reglerna blev OECD-ländernas mest avreglerade.

• En deltidsbegränsning i a-kassan införs 2008. Antalet ersättningsdagar per ersättningsperiod i samband med deltidsarbete minskas från 300 till 75 dagar.

• Fackförbundet IF Metall – med Stefan Löfven som ordförande – skriver 2009 under ett lönesänkningsavtal som gör det möjligt för arbetsköpare att sänka arbetarlöner med upp till 20 procent.

• Lex Laval, eller Lavallagen, träder i kraft. Lagen gör det omöjligt för fackförbund att vidta stridsåtgärder för att få ett utländskt företag som utför arbete i Sverige att teckna svenska kollektivavtal.
Lagen är en anpassning efter EU-domstolens dom i ”Lavalmålet” som slog fast att Byggnads och Elektrikerförbundets konfliktåtgärder mot det lettiska byggföretaget Laval un Partneri vid ett skolbygge i Vaxholm var olagliga hinder på EU:s inre marknad.

• Teknikföretagen säger upp industriavtalet från 1997 på grund av att man inte tycker att övriga parter tagit hänsyn till industrins konkurrenskraft.
Facken och arbetsköparna inom industrin undertecknar året efter ett nytt industriavtal, som slår fast att industrins löner i fortsättningen ska vara normerande för hela LO-kollektivet. Inga avtal med högre procentuella löneökningar än industriarbetarnas ska tecknas av något annat fackförbund.

Kent Haldebo
Robert Wettersten