Hoppa till huvudinnehåll
Av

Överläggningar om turordningsregler

De båda huvudorganisationerna på arbetsmarknaden, LO och Svenskt Näringsliv, har utsett en arbetsgrupp som ska utreda turordningsreglerna.


Arbetsgruppen består av fyra personer från LO samt fyra från arbetsköparorganisationen Svenskt Näringsliv, SN. Även privattjänstemannakartellen PTK ska starta överläggningar med SN om turordningsreglerna.

Det är inte någon nyhet att SN och arbetsköpare är kritiska till Lagen om anställningsskydd, Las, framför allt turordningsreglerna. Vid uppsägningar är grundregeln i Las att anställda ordnas utifrån sin anställningstid, efter principen ”sist in, först ut”.

Fack och arbetsköpare kan dock komma överens om annat. Företag med högst tio anställda får undanta två personer. Förändringen i lagen infördes år 2000, sedan Miljöpartiet och högern i riksdagen blivit överens.

Lagen är dispositiv, vilket innebär att den går att avtala bort om facket och arbetsköpare är ense om det. Och det är inget ovanligt i dag utan det sker regelmässigt. När en arbetsköpare vill göra undantag i turordningsregler går facket med på det i tre av fyra fall, enligt en undersökning som Dagens Arbete gjorde för ett år sedan.

Året innan presenterade Akademikerförbundet, SSR, en undersökning där det konstaterades att endast 8 procent av landets större företag ansåg att turordningsreglerna gjort att de behövt göra sig av med anställda som de ville ha kvar.

Även om arbetsköpare ondgör sig över turordningen går det mesta ändå deras väg i samband med varsel om uppsägning pga arbetsbrist.

Dessutom har IF Metall i avtalsförhandlingar förra året gjort det möjligt för företag att handplocka var tredje anställd som ska återanställas, eller 33 procent. Turordningsreglerna är helt enkelt inget problem för företag, vilket LO-facken är väl medveten om.

Trots det ska LO och SN under våren undersöka hur tur- ordningsreglerna används i olika branscher, främst genom intervjuer och samtal med fack och arbetsköpare. Gruppen ska gå igenom regelverket för turordning och värdera rapporter samt undersökningar som kommit senare år. Även hur reglerna fungerar i andra länder ska studeras.

Under senvåren ska det vara klart. Parallellt med detta ska även PTK ha överläggningar med SN om turordningsreglerna utifrån samma grunder.

Vad som kommer ut av detta kuckelurande är ovisst. Men av erfarenhet kan sägas att det inte bådar gott när LO envisats med att få igång samtal med arbetsköpare om sådant som direkt berör arbetarklassens rättigheter.

Redan i höstas föreslog LO:s avtalssekreterare Per Bardh att LO och SN skulle tillsätta en arbetsgrupp för att syna Las i sömmarna. Efter en viss tvekan tackade Svenskt Näringsliv helt nyligen ja till inbjudan.

Inviten från LO:s sida är ett försök att återuppta de förhandlingar om ett nytt huvudavtal som ensidigt avbröts av SN i mars 2009, det vill säga det avtal som var tänkt att ersätta Saltsjöbadsavtalet.

I överläggningar om ett nytt huvudavtal, som inleddes i början av 2008, krävde arbetsköparna i SN bland annat ökad flexibilitet, förändrade regler kring fackliga konflikter och att Las skrotas. LO/PTK stretade emot och syntes inte vilja ha några förändringar. Positionerna var låsta (åtminstone utåt) och efter drygt ett år utan uppgörelse blåstes det hela av.

Nu har LO förmått Svenskt Näringsliv tillbaka till förhandlingsbordet genom en genomgång av Las och turordningsreglerna och LO-ledningen när hoppet om ett nytt huvudavtal. För LO är det viktigt att återta en central roll i avtalsfrågor, mot bakgrund av att TCO-förbundet Unionen blev först att skriva på nytt avtal i avtalsrörelsen. Det var för övrigt första gången sedan industriavtalet kom till 1997 som facken inte samordnar sina avtal med arbetsköparna.
– Utan en gemensam verklighetsbeskrivning och en överenskommelse om Las är förhandlingar om ett nytt huvudavtal inte möjligt, sa Christer Ågren, förhandlingsansvarig och vice vd på SN, efter det att Per Bardh i en debattartikel i DN förklarat att LO nu är berett till nya överläggningar om Las och turordningsreglerna.

Om det kommer något konkret ut av diskussionerna om Las är ovisst och kanske mindre angeläget för parterna. Det viktigaste är att få till stånd en handlingsplan för fortsatta förhandlingar mot nytt Saltsjöbadsavtal.

I en sådan öppning lär Svenskt Näringsliv ha slipat sina argument för ett huvudavtal som helt kan avväpna arbetarklassen. Vart LO och TCO vill hän i den ”bataljen” är för tidigt att säga. Men vem tror att något bra ska komma av detta utifrån arbetarklassens perspektiv?