Hoppa till huvudinnehåll
Av

Ett helt vanligt EU-avtal


Så kröp Alexis Tsipras och hans närmaste krets till korset och accepterade ett för Greklands del hårdare avtal än vad det grekiska folket mindre än en vecka avvisat. Hur Tsipras fullständiga kapitulation inför trojkan kommer att dömas av sitt eget sönderfallande parti Syriza och det grekiska folket återstår att se.

Klart är i alla fall att Tsipras har mycket att förklara när han återvänder hem och frågan är om han fortfarande är regeringschef när den här tidningen når sina läsare.

Det räddningspaket som av nästan alla beskrivs som katastrofalt och förödmjukande för Grekland, benämns av Angela Merkel som ”ingenting speciellt” och liknar det vid räddningspaket som tidigare utformats för Spanien och Portugal. Jean-Claude Juncker slätar över det hela, och kallar det ”ett typiskt europeiskt avtal”.

I all sin arrogans och förakt för det grekiska folkets umbäranden så har de faktiskt rätt. Uppgörelsen med Grekland som kräver omfattande privatiseringar, försämringar av pensioner, och neddragningar i statens utgifter är i grunden en blåkopia av EU:s grundlagar.

Behandlingen av Grekland från EU:s sida är inget olycksfall i arbetet – det är själva EU:s kärna. Låt vara att det är avskalat från all demokratisk och social fernissa.

Budskapet till alla andra EU-länder – exempelvis Spanien där Syriza-allierade partiet Podemos går framåt i opinionsmätningar – är tydligt. Varje regering som avviker det minsta från den nyliberala åtstramningsdoktrinen kommer att straffas, oavsett om det är en regering som i Greklands fall gör allt för att vara kvar i eurosamarbetet. EU:s odemokratiska grund kan inte bli tydligare.

I och med uppgörelsen med Grekland visar EU vad det verkligen är. En union för storföretagen, framförallt i Tyskland och Frankrike, med spjutspetsen riktad mot sociala-, demokratiska- och arbetarrättigheter.

Förhoppningsvis inser fler och fler i Grekland och i de övriga EU-länderna att den ekonomiska krisen inte går att lösa inom EMU och EU, utan tvärtom är EU:s lagstadgade högerpolitik krisens orsak.

Vägen ur krisen går via kamp för ett utträde ur EU.