Hoppa till huvudinnehåll
Av

Låg pension för kvinnor i Kommunal

Många kvinnor och män lever i helt olika ekonomiska verkligheter som pensionärer. En majoritet av de pensionerade kvinnor som varit anställda inom Kommunals yrkesområden kan inte försörja sig på sin pension.


Nyblivna kvinnliga kommunalpensionärer får 12050 kronor i månaden i total pension före skatt, vilket motsvarar drygt 9900 kronor i plånboken. Det är 1200 kronor under gränsen för relativ fattigdom i Sverige.

Det framgår av en ny rapport från fackförbundet Kommunal och Svenska Kommunalpensionärers Förbund (SKPF) ”Pensionen – en kvinnofälla”. Den visar att den ekonomiska situationen för pensionärer är mycket ojämlik för kvinnor och män. Sämst är det för kvinnor som är medlemmar i SKPF.

Sju av tio av Kommunals kvinnliga pensionärer klara sig inte ekonomiskt på sin pension, trots att de haft ett långt arbetsliv inom välfärden bakom sig. I genomsnitt får kvinnorna nästan 4000 kronor mindre i månaden än männen.

– Nu har vi svart på vitt det vi vetat länge, ojämlikheten som drabbar kvinnor förs vidare in i pensionen, förklarade SKPF:s förbundsordförande Monica Bäckman när rapporten presenterades.

I genomsnitt får Kommunals kvinnliga pensionärer ut bara 11500 kronor i total pension före skatt, det vill säga i allmän pension, tjänstepension och privat pensionssparande. Den motsvarande siffran för männen är 15 400 kronor i månaden.

På riksnivå, det vill säga för alla som är 65 år och äldre, är motsvarande summor 12500 kronor i månaden för kvinnor och 18900 kronor för män, en skillnad på 6400 kronor mellan könen.

Även inom tjänstepensionen råder det stora skillnader. På riksnivå får män ut 5800 kronor i månaden medan kvinnor ligger på 2900 kronor i snitt. Männen får alltså ut nästan dubbelt så mycket.

Men för SKPF:s medlemmar är utfallet från tjänstepensionen betydligt lägre. Kvinnor får i genomsnitt ut 2100 och männen 2900 i månaden.

Mer än var tionde kvinna i åldern 65 till 69 år som är medlem i SKPF har en total pension på cirka 8350 kronor i månaden, eller mindre än 100 000 kronor per år före skatt. Samtidigt visar rapporten att hela 25 procent av männen i samma ålder har mer än 300 000 kronor i pension årligen, eller minst 25 000 kronor i månaden före skatt.

Sju av tio av kvinnliga SKPF-medlemmar är beroende av garantipension, vilket är ett komplement till den allmänna pensionen för de som arbetat lite eller inte alls.

Förklaringen är enligt Kommunal det ojämnställda yrkeslivet där kvinnor i betydligt större utsträckning arbetar deltid, har otrygga anställningar samt lägre löner.

Kvinnor tar fortfarande ett betydligt större ansvar för barn och hem än män. 2013 tog kvinnorna ut 75,6 procent av samtliga föräldrapenningdagar och till detta kommer det obetalda hemarbetet som inte ger någon pensionsgrundande inkomst.

Flera av de kvinnor som har deltagit i undersökningen uppger att de inte klarar sig på enbart sin pension. Många av kvinnornas slutsatser är att de behöver vara två i hushållet för att klara sig ekonomiskt.

Grundtanken med ett pensionssystem är att det skall fungera som skydd mot fattigdom. Det gamla ATP-systemet fungerade någorlunda, men med det nya pensionssystem breder fattigdomen ut sig, speciellt bland kvinnor.

Dagens pension går för många inte att leva på och för att lindra utsattheten måste till att börja med lön och pension beskattas lika.

Avskaffa PPM och bromsen i pensionssystemet. Och betala tillbaka alla de pengar som den hittills kostat pensionärerna. Inkomstindexera garantipensionen med löneutvecklingen. Betala tillbaka de 258 miljarder kronor som staten rövade AP-fonderna på och inför laglig rätt till heltid och jämställda löner.
Fakta

Låg pension för kvinnor i Kommunal

Detta säger SKPF:s rapport
  • Mer än var tionde kvinna i åldern 65 till 69 år som är medlem i SKPF har en total pension på cirka 8350 kr i månaden, en summa som för många knappt räcker till att betala hyran.
  • Kvinnor i SKPF får i genomsnitt 11500 kr i månaden före skatt i total pension, dvs i allmän pension, tjänstepension och privat pensions-sparande. Motsvarande siffra för män som är medlemmar i SKPF är 15400 kr i månaden.
  • På riksnivå, alltså för alla som är 65 år och äldre, är motsvarande summor 12 500 kr i månaden för kvinnor och 18 900 kr för män.
  • Till risk för fattigdom med hänsyn till inkomst räknas den med en inkomst efter skatt som understiger 60 procent av landets medianinkomst. I Sverige betyder det en inkomst 11 100 kr i månaden, efter skatt, bidrag mm.
  • Inom Kommunals kvinnodominerade yrken arbetar 57 procent av kvinnorna och 53 procent av männen deltid. På hela arbetsmarknaden är ungefär 316 000 kvinnor visstidsanställda. Motsvarande siffra för män är 247 000. Det betyder att av alla anställda kvinnor är 15 procent visstidsanställda; bland männen är andelen 11 procent.
  • Undersökningen genomfördes med hjälp av Statistiska centralbyrån (SCB) och grundar sig på över 150 000 medlemmar i SKPF, drygt 25 000 män och ungefär 125 000 kvinnor. Kommunal har i dag mer än 510000 medlemmar, varav 81 procent är kvinnor.
Källa: Rapporten ”Pensionen – en kvinnofälla”