Hoppa till huvudinnehåll
Av

Tips inför semestern


Vad göra en regnig dag inomhus, i solstolen på stranden eller i grässlänten på kommunisternas sommarläger? Proletären tipsar om böcker, nya eller fortfarande aktuella, en tidsskrift samt en film.


Ian Rankin: I de dödas namn (Minotaur förlag, 2007)
• När Steig Larssons triologi är avklarad kan Ian Rankins senaste deckare bidra till att fylla tomrummet.
I juli 2005 håller G8-ledarna toppmöte skotska Edinburgh, en stad där den fattiga delen av befolkningen lever under förhållanden som är jämförbara med tredje världens. Samtidigt som makthavare levererar tomma löften, demonstranter kräver rättvisa och poliser höjer batongerna dras kommissarie John Rebus och kollegan Siobhan Clarke in i en komplicerad härva bland politiker, smågangstrar och krigsprofitörer.
Drygt 500 sidor av spänning, allvar och humor. En höjdpunkt är avslöjandet av hur det egentligen gick till när Bush cyklade omkull utanför Edin-
burgh…

Joseph Conrad: Mörkrets hjärta (Lindelöws bokförlag, 2006)
• Denna nyutgivna klassiker är en målande skildring av den brittiska kolonialismens härjningar. Genom sjöfararen Marlows berättelse, som bygger på den polsk-brittiske författarens egna upplevelser i Kongo på 1890-talet, avslöjas de plundringar och massmord och den rasism som dolde sig bakom talet om civilisationens intåg i Afrika.
I den snart 30 år gamla filmatiseringen av Mörkrets hjärta, Apocalypse now, har handlingen förflyttats till krigets Vietnam. Idag för Conrads berättelse tankarna till andra länder där imperialismen påstår sig sprida demokrati och mänskliga rättigheter.

John Pilger: Friheten får vänta (Ordfront förlag, 2007)
• Proletären har tidigare recenserat den, men Pilgers senaste tål att lyftas fram igen. På plats i Mauritius, Gaza, Afghanistan, Sydafrika och Indien möter denne australiensiske journalist dem som drabbats av förtryck och förnedring i olika former. Trots att den utlovade friheten befinner sig långt, långt borta blir det aldrig hopplöst. Dels för att de förtryckta vägrar ge upp, dels för att Pilger ställer de skyldiga mot väggen och riktar skulden mot hela det imperialistiska systemet.
Matnyttig läsning även för den som anser sig ha god kunskap om den värld vi lever i.

PATRIK PAULOV



Sara Stridsberg: Drömfakulteten (Albert Bonniers förlag, 2006)
• Drömfakulteten är en stilistiskt klockren och djupt personlig roman om Valerie Solanas skriven av Sara Stridsberg. Valerie Solanas skrev SCUM manifest, men är kanske mest ihågkommen för att hon sköt Andy Warhol.
Drömfakulteten är en poetisk saga om Sara Stridsbergs Valerie som bekämpar patriarkatet, om ett fattigt USA, om drömmar och om förväntningar som aldrig infrias.

Mana Antirasistisk tidskrift nr 3/2007
• Senaste numret av Mana handlar om vithet; egenskapen vi i västvärlden upphöjer till norm och dömer alla andra mot. Men vad är egentligen vithet?
Den frågan ställer sig ett flertal skribenter ur olika infallsvinklar, och de lämnar läsaren med många funderingar och nya idéer. Och kanske lite klokare.

LISA ENGSTRÖM



Jared Diamond: Vete, vapen, virus
• 1972 fick socialantropologen Diamond en enkel fråga av en ledare för befrielsekampen i Papua Nya Guinea: Hur kommer det sig att världen blev som den blev, att just de vita européerna åkte ut i världen och lade den under sig?
I jakten på svaret tar Diamond oss med 7 miljoner år tillbaka till människans uppkomst som art. Vi färdas sedan framåt i tiden och får på de knappa 450 sidorna en ordentlig lektion i mänsklighetens historia. Med gedigen och bred kunskap vävs det nät av nödvändigheter och tillfälligheter som formade den värld vi lever i.
Spännande och lärorik läsning!

Howard Fast: Spartakus (Leopard Förlag, 2004)
• Leopard förlag gav härom året ut den amerikanske författaren Howard Fasts klassiker Spartakus. Kommunisten Fasts bok ligger till grund för 1960-talets film med samma namn.
Boken handlar om slavupproret år 71 före vår tidräkning som skakade det mäktiga Romarriket i grunden och dess ledare Spartakus. Marx beskrev denne antikens största klasskämpe ”som den mest famösa karl, som den antika historien har att uppvisa. Stor general, nobel karaktär, verklig representant för det antika proletariatet”.

Alvar Ellegård: Myten om Jesus (Bonnier Fakta Förlag, 1992)
• Diskussionen om Jesus fortsätter än i våra dagar, den ortodoxa synen i reaktionären Mel Gibsons film ”The Passion of Christ” står mot Da Vinci-kodens mjuka version av Jesus. Även ateister uppvuxna i det sk sekulära Sverige har fått lära sig att Jesus verkligen fanns och var en framstående judisk agitator i det av Rom ockuperade Palestina för 2000 år sedan.
Detta är en myt! Ellegård går till grundkällorna för att undersöka om det finns några bevis överhuvudtaget för att personen Jesus existerade. I faktas ljus skingras myternas dimma.

Ken Loach: Frihetens Pris
• Den brittiske vänsterregissören Ken Loachs senaste film handlar om frihetskampen på Irland på 1920-talet. I fokus står den unge irländaren Damien, som helst vänder sitt folk ryggen och satsar på självförverkligande genom läkarkarriär. Men det brittiska förtrycket tvingar Damien att ta ställning och han organiserar sig i IRA för att befria sitt land.
Filmen ger en nödvändig bild av hur motstånd mot ockupation och förtryck föds men ställer också frågorna om vad man ska bygga när väl ockupanterna kastats ut. Ska de utländska herrarna bara bytas ut mot inhemska herrar?

ROBERT MATHIASSON
Proletären nr 27, 2007