Hoppa till huvudinnehåll
Av

Stipendienominerad: ”Kultur är inget tjusigt"


– Jag är diskbänksrealist, säger Åsa Bällsten och skrattar. Hon är vissångare och en av tre nominerade till årets ungdomskulturstipendium.

Åsa Bällsten har förekommit på den politiska musikscenen i många år. Framförallt på hemmaplan i Malmö, men också på mer avlägsna platser som Färöarna, Oslo och Borås. Många första majaftnar och åttonde marsfester har hon uppträtt tillsammans med andra, eller ensam med sin gitarr.

– Jag skriver berättande visor med samhällskritik och humor, säger hon när Proletären når henne på telefon.

Trots den breda skånskan är Åsa Bällsten sen några månader tillbaka uppsalabo. Hon har lämnat ströjobben inom vården för att läsa på psykologlinjen.

Att se fram emot fem år med plugg känns lite ovanligt för Åsa Bällsten som aldrig studerat tidigare. Men hon tycker att det är spännande. Och musiken och låtskrivandet har hon tagit med sig i flytten norrut.

– Jag har haft ganska lite tid att skriva nu, men jag hoppas att jag inte blir en gaggig akademiker, säger hon samtidigt som hon intygar att hon trots allt redan hunnit skriva en halv låt om det nya livet.

Åsa Bällsten har alltid använt sina egna erfarenheter och upplevelser i sitt skrivande. Det är texterna som är det viktiga för henne, och hon känner sig mer som skribent än musiker.

– Låtarna beskriver vad jag skulle vilja göra, de handlar mycket om att vilja ta plats. Man är i en viss sits och får inget utrymme, på grund av att samhället ser ut som det gör, säger hon.

I texter som ”Ännu en dag” blir det tydligt:

”Man ska säga vad man tycker, men inte för mycket
Visst får man ta sig ton, så länge ingen hör på
Man förväntas vara stark, ta emot när man nuddar mark
När man sparkats ner ska man genast upp och stå
Man ska inte klaga, men va till lags och behaga
Inte vika av från mängden på att störande sätt
Man ska kunna andras koder, man får vara med på nåder
Att va rätt är svårt, men att va fel jävligt lätt”


Att våga stå på sig och ta plats handlar för Åsa Bällsten lika mycket om hur det är i privatlivet som i arbetslivet.

– Jag har jobbat mycket i vården. Därför handlar mina texter om hur man blir behandlad där, om hur den lilla människan blir behandlad, säger Åsa Bällsten.

Irritation
Genom musiken kan hon också uttrycka all irritation över löpsedlar och dumma tv-program.

– Jag blir väldigt ofta irriterad, säger hon och skrattar.

Men genom att skriva om ilskan så kan Åsa Bällsten också nå ut till andra.

– Då blir jag inte bara ”sura bruden”, utan jag kan få saker sagt och få människor att lyssna på mig.

Just det att musik kan få människor att lyssna menar Åsa Bällsten är kulturens viktigaste funktion.

– Det var musik och teater som fick mig att börja tänka på politik. Jag tror att folk har lättare att ta till sig budskap om det är genom kultur, och om det är med humor. Politiken behöver humor.

Nu ser hon hur högerns kulturpolitik börjar slå undan benen på kulturintresserade och människor som liksom hon själv sysslar med teater, konst eller musik.

Mänskligt
Åsa Bällsten menar att det är ett stort problem att kulturen i och med högerns politik riskerar att bli något fint för dem som har råd.

– Det är inte bara det att det blir dyrare att gå på museum eller spela ett instrument på kommunala musikskolan. När jag arbetade hade jag svårt att hinna med allt, jag hade flera jobb för att ekonomin skulle gå ihop. Nu drar man ned allt mer och folk mår sämre och sämre, och då blir människor allt mindre peppade att ta plats och syssla med kultur. Det blir också svårare att jobba mindre en period för att åka ut på spelningar. Jag tror det är skitfarligt om mindre artister inte har råd att fortsätta. Kultur är inget tjusigt, det är mänskligt!

För Åsa Bällsten skulle stipendiet innebära att hon fick lite andrum. Pengarna skulle göra att hon kanske inte behövde jobba heltid hela sommaren, och då skulle hon kunna åka ut på några spelningar i Sverige.

– Jag har fått erbjudanden om spelningar, men i dagsläget vet jag inte om jag har råd att tacka ja, berättar hon.

Men innan det är sommar är det studier och extrajobb som gäller för Åsa Bällsten. Och så utdelningen av Spingostipendiet 26 april i Göteborg så klart.

LISA ENGSTRÖM
Proletären 15, 2008


• Övriga nominerade till Kommunistiska PArtiets kulturstipendium för unga är teatergruppen Unga Tur och reggaeartisten Kapten Röd.