Hoppa till huvudinnehåll
Av

Statens kulturråd misstänks för jäv


Statens kulturråd delade nyligen ut 16 miljoner kronor i stöd till landets kulturtidskrifter. Många tidskrifter har fått nedsatt stöd eller blivit helt utan bidrag till sin verksamhet.

Poesitidskriften Post Scriptum är en av de tidningar som tvingas avsluta sin verksamhet efter att Statens kulturråd har halverat deras bidrag. De 25.000 kronor som blir kvar räcker inte ens för att täcka tryckkostnaderna för tidskriften.

– Tre av de sju som sitter i Kulturrådets referensgrupp är jäviga, hävdar Bo Axelsson, chefredaktör för Tidningen Boken, som fick sitt bidrag sänkt med 25.000 kronor.

Referensgruppen är den grupp sakkunniga personer ur branschen som sammanställer ett förslag med tidskrifter och penningbelopp för Kulturrådet att ta ställning till. Enligt referensgruppens talesman, Arne Ruth, finns det tydliga regler kring jäv i gruppens arbete.

– I de fall någon har haft en förbindelse med någon tidskrift eller vänner där lämnar vederbörande rummet, säger han till Svenska Dagbladet.

Grund för anklagelser
Men enligt Sydsvenskan finns det grund för anklagelserna om jäv. Förra året anmälde fyra av de sju ledamöterna i referensgruppen jäv, och säger att de lämnade rummet när deras tidskrifter diskuterades. Ändå har tre av de tidskrifter som fick störst bidrag kopplingar till referensgruppen.

Under veckan kommer en protestdelegation att besöka kulturdepartementet i Stockholm. Delegationen består av professor Carl Henrik Svenstedt, förre ordföranden i Sveriges författarförbund Peter Curman samt Bo Axelsson på Tidningen Boken. Syftet med protesten är att få en ny sammansättning i referensgruppen för att minska risken för vänskapskorruption.

JENNY TEDJEZA
Proletären 4, 2008