Hoppa till huvudinnehåll
Av

Soldatbilderna USA inte fick se



I Stockholm visas nu för första gången i världen en samling fotografier av soldater som lemlästats i Irak. Gallerier i USA har inte velat visa den gripande utställningen trots att porträtten är gjorda av den mycket kände fotografen Timothy Greenfield-Sanders.

Fotografen har nämligen lyckats alltför väl att få fram en oerhörd, nästan påträngande närvaro av dessa människor som saknar armar, ben eller ögon. Han har sagt att:
– I USA är den här sidan av kriget väldigt nedtystad. Man ser aldrig soldaterna när de återvänder skadade eller döda i kistor, man ser aldrig något resultat av kriget.

De 13 fotografierna visas i Stockholm i ett mycket stort format, vilket måste vara det rätta. Kraften från bilderna blir större och det är omöjligt för betraktaren att värja sig.

Sättet att fotografera är på ett sätt det klassiska för en porträttfotograf. Bakgrunden är neutral, det är endast människan som fyller upp bilden.

Proteser
Så furir John Jones sitter på en stol i sin paraduniform och tittar rakt fram. Fast han är bara iklädd överdelen av uniformen, under den ser man hans två benproteser.

Militärpolisen Dawn Halfaker står klädd i vardagskläder och tittar även hon rakt fram. I vänster hand håller hon sin armprotes framför sig, klarare kan det inte visas vad krig är.

I den kanske allra mest gripande bilden finns inte den ögonkontakt Timothy Greenfield-Sanders arbetar med i de övriga porträtten.

Korpralen i marinkåren Michael Jernigan har förlorat båda ögonen och har också oändligt många andra skador. I sitt ena glasöga har han låtit sätta in flera diamanter. De kommer från vigselringen, hans hustru skilde sig när Michael Jernigan kom tillbaka från Irak.

Timothy Greenfield-Sanders var krigsmotståndare redan innan Irakkriget började och han har ett syfte med dessa bilder. Här ska inte porträtten försköna och visa upp det vackraste hos personen utan istället visa vad krig gör med människor.

Detta vill många i etablissemangets USA inte att amerikaner ska få se och andra vill inte riskera sina affärer genom att visa det.

Gallerier avböjde
Björn Wetterling på Wetterling Gallery, som visar utställningen, skriver i utställningskatalogen att han tyckte det var skamligt att gallerier i USA inte grep möjligheten att visa bilderna. Två kända gallerier i New York avböjde bestämt att visa dem.

Någon bra affär blir de inte för Wetterling Gallery.

– Utställningen kostar mig mellan 700.000 och 800.000 kronor, säger Björn Wetterling. Men ett galleri har också uppgiften att visa vad som händer. USA är en aggressionsmakt och Irakkriget startade för oljans skull.

Nu, efter hans initiativ, blir utställningen lättare att acceptera även för amerikanska gallerier. Eftersom Björn Wetterling skall visa soldatbilderna på en mässa i Miami kan det bli pinsamt att nonchalera dem.

Så kanske blir fotografierna visade, till och med i stort format, även runt om i det land där flest borde se dessa sina landsmän.

De som med sina kroppsdelar har betalat Bushs hunger efter världsherravälde och olja.

LASSE SIMMONS
Proletären 48, 2007