Hoppa till huvudinnehåll
Av

Politik och existens i Moraliteter

Jan Myrdals Moraliteter och Garderingar är en samling radioteaterpjäser från 1960-talets senare del som nu ges ut på nytt.


En moralitet är i litteratursammanhang ett skådespel med allegoriska figurer där en kamp utspelas mellan dygder och laster om människans själ. Moraliteterna hade ofta komiska inslag och var populära i Europa under senmedeltiden.

I Jan Myrdals moraliteter är det figurer i det svenska folkhemmet som ställs inför rätta, eller läggs på obduktionsbordet som Jan Myrdal själv uttrycker det i nyutgåvans baksidestext med rubriken ”Återställ orden!”.

Formen är lika enkel som genial. En introduktör framställer åtalet som kan gälla allt från författarens egen tidsspillan och intellektuella svek till arbetarens omedvetenhet och trälsinne. Vi får också stifta bekantskap med hemmafrun som ansöker om att få sitt människovärde respekterat.

De korta pjäserna består sedan av åklagarens, försvarets och målsägarens yttranden varvat med körens omkväden, fram till dess att domen förkunnas, oftast med en humoristisk vändning. Som när författaren själv döms till ”allmän konstnärlighet med själsliv” för att han har blivit glad för positiva omdömen i borgarpressen.

Sammantaget är Moraliteter en knivskarp analys av det svenska samhället i en annorlunda och underhållande form.

Även i Garderingar landar vi rakt i folkhemmet, i en förort av grå betonghus där Pettersson A. har dödsångest och funderar över livets mening. Garderingar påminner om Brechts lärostycken där aktörerna lika mycket som publiken ska uppmuntras att se de politiska sammanhangen.

Titeln Garderingar syftar på hur vi bedrar oss själva för att ge livet mening. Romantiska fantasier, tillrättalagda minnen, alkohol och karriärambitioner.

Långsamt skalar Jan Myrdal bort alla dessa lager av garderingar tills endast den brutala sanningen återstår: ”Du ändrar ingenting genom att tycka synd om symptomet.” ”Om han är ett offer för omständigheterna bör omständigheterna ändras.” ”Dödsångest är slöseri med tid.”

Moraliteter och Garderingar är spännande läsning. Både på grund av den särskilda formen som tvingar läsaren till reflektion, och på grund av Jan Myrdals enastående förmåga till klarsyn och tydlighet i politiska och existentiella frågor.
Fakta

Politik och existens i Moraliteter

Litteratur
Moraliteter / Garderingar Av Jan Myrdal Dejavu