Hoppa till huvudinnehåll
Av

Mördad aktivists liv blir teater


Amerikanskan Rachel Corrie massakrerades av en israelisk bulldozer, när hon försökte rädda ett palestinskt hus som israelerna skulle riva. Nu visas pjäsen om hennes liv på Stadsteatern i Göteborg.

Rachel Corrie var 23 år gammal när hon valde att åka till Palestina med ISM, International Solidarity Movement. Född i Olympia, Washington, började hon tidigt engagera sig mot förtryck och orättvisor.

Det var den 16 mars 2003 som Rachel Corrie mördades. Iförd en orange reflexväst satte hon sig framför en palestinsk familjs hus i Rafah, när israelerna hotade att riva huset. Den israeliska bulldozern körde över henne två gånger.

Dagböcker och brev
”Mitt namn är Rachel Corrie” bygger helt på hennes egna dagboksanteckningar och brev. Redan tidigt i livet började hon skriva om sina upplevelser, tankar och erfarenheter. Att det är hennes egna ord som sägs från scenen skapar en särskild känsla, och vittnesmålet är ett bärande tema i pjäsen. Även om israelerna mördade Rachel Corrie, så lyckades de inte tysta hennes röst.

– Vi låter Rachel Corrie tala genom hennes vittnesmål. Hon ger oss sin subjektiva bild av konflikten, berättar Mia Höglund-Melin som spelar Rachel Corrie.

Själv har Mia Höglund-Melin lärt sig mycket om Palestinakonflikten genom arbetet med pjäsen.

– Det har blivit allt mer uppenbart att konflikten handlar om mark och inte religion, säger hon.

”Mitt namn är Rachel Corrie” är ytterligare ett exempel på den politiska teaterns frammarsch. Det senaste året har ett flertal pjäser spelats runt om i Sverige som vill uppmuntra diskussion och säga något om den tid vi lever i.

Satsningen på Nya Studion på Stadsteatern och de seminarium som arrangeras efter flera av föreställningarna (se nedan) är spännande exempel på hur teatern kan gripa in i samtiden och skapa offentliga rum för samtal och reflektion.

– Vi lever i en tid när vi behöver detta, och diskussionen om Palestinakonflikten måste fortsätta, säger Anna Takanen som regisserat ”Mitt namn är Rachel Corrie”.

Israelisk lobby
Diskussion lär det också bli.

Redan för några månader sedan började den israeliska lobbyn i Göteborg att reagera på att pjäsen ska sättas upp. Anders Carlberg, ordförande i judiska församlingen, uppmanar Stadsteatern att ”väga orden” i en krönika i Göteborgs-Posten.

I USA valde den teater som skulle sätta upp pjäsen att ”väga orden”, för att tala med Carlberg. New York-premiären av ”Mitt namn är Rachel Corrie” har skjutits upp på obestämd tid, efter hårda påtryckningar. Kanske kommer pjäsen aldrig att spelas i Rachel Corries hemland.

Men hennes ord sprids ändå över stora delar av världen. På Royal Court Theatre i London, där den ursprungliga uppsättningen gjordes, blev det succé. Nu när pjäsen sätts upp i Sverige och i Göteborg är det bara att hoppas att framgångarna håller i sig. Både Rachel Corrie och palestiniernas sak förtjänar all uppmärksamhet de kan få.

LISA ENGSTRÖM
Proletären 45, ,2007