Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kulturförening med politiskt sting

– Det är roligt att vi blir uppmärksammade för det vi gör, säger Marie Albertsson, regissör och textförfattare i kulturföreningen Sticket, en av de nominerade till Kommunistiska Partiets kulturstipendium 2009.



Kulturföreningen Sticket är en amatörteaterförening i Jönköping som bildades för snart fyra år sedan. Det hela började med en barnteaterturné för barn i förskoleåldern och sedan har det blivit inte mindre än fem olika barnföreställningar. Föreningen har även satt upp ”En midsommarnattsdröm”.

Revyer
För Jönköpingspubliken är Kulturföreningen Sticket kanske mest känd för sina två revyer. ”Möss i maktens korridor” och ”Galenskaper”, vilka också har recenserats i Proletären. Med den politiska revyn som redskap driver Sticket med dumma makthavare och den kapitalistiska ekonomin från ett vänsterperspektiv.

– Den politiska revyn är ett sätt att uttrycka det man vill på ett roligt sätt, säger Marie Albertsson. Det går att få in så mycket i samma föreställning och vi kan blanda det humoristiska med allvar.

Kulturföreningen Sticket har ett tiotal medlemmar, men i revyerna har antalet medverkande fördubblats. Föreställningarna genomförs helt på ideell basis vilket kräver stora arbetsinsatser av medlemmarna.

– Det kan vara tungt på vägen, menar Marie Albertsson. Men vi får så mycket tillbaka.

Kollektiv
Föreningen har ett kollektivt arbetssätt. De utgår från en gemensam idé och sedan skissar enskilda medlemmar på texterna.

Enligt Marie Albertsson är det största problemet för en liten teatergrupp att marknadsföra sina föreställningar.

– Vi har inga stora budgetar men den senaste revyn gick med plus ekonomiskt så det går om man vill. Det gäller att ha folk i gruppen som kan det där med teknik och smink. Vi arbetar hela tiden på att bli så självständiga som möjligt och skaffar grejer för att slippa låna.

En fördel med amatörteaterformen är att medlemmarna verkligen brinner för uppgiften.
– Vi gör det här för att vi verkligen vill. Vi har inga andra motiv.

I Sverige finns en stark revytradition och många i publiken berömmer Sticket för att de väljer att göra innehållet politiskt.

– Det finns många revyer i Jönköping men det blir lätt lite försiktigt, tycker Marie Albertsson. Det behövs något annat.

Men medlemmarna i Kulturföreningen Sticket nöjer sig inte med att vara politiska bara när de står på scen. Flera av föreningens medlemmar är engagerade i Kommunistiska Partiet och överskottet från den senaste revyn ”Galenskaper” i våras skänkte föreningen till Gaza.

Politisk satir
För sina vassa sketcher och sånger som manar till eftertanke och för att de förvaltar den svenska traditionen med amatörteater och politisk satir har nu Sticket nominerats till Kommunistiska Partiets kulturstipendium 2009.

– Det är roligt att vi blir uppmärksammade för det vi gör, tycker Marie Albertsson.

Till våren planerar föreningen att göra mer barnteater och det finns även planer på en ny revy.
– Kanske till hösten i samband med valet, säger Marie Albertsson.

JENNY TEDJEZA
Proletären nr 50, 2009


Övriga nominerade
• Victor Rosdahl, konstnär
• Visorkestern Lam Cham
• Johanna Emanuelsson, manusförfattare