Hoppa till huvudinnehåll
Av

Kulturarbetare i upprop mot rasism och högerpolitik

46 kulturarbetare, i huvudsak poeter och författare, tar i ett upprop i Aftonbladet, ”Vi tar strid för kulturen”, avstånd från rasism och högerpolitik. De protesterar mot hur Sverigedemokraterna annekterar den svenska poesin och parasiterar på den för sina egna rasistiska syften.


Författarna tar också avstånd från högerregeringens tendens att ”överföra kulturen till sektionen för nöje och entreprenörskap” och på så sätt försöka utplåna den smala och mer utmanande kulturen.

Författarna menar att det är lätt att säga nej till Sverigedemokraternas kulturhat eftersom det är för totalitärt för att inte genomskådas. Svårare är det med regeringens mer finstilta konkurrensutsättning av konst och litteratur. Medan SD vill att kulturen ska underordnas nationen vill regeringen att marknaden ska vara styrande ideologi.
”Vi måste arbeta för ett samhälle och en kultur som rymmer en rättvisevision, som distribuerar de ekonomiska och kulturella resurserna så att de kommer alla medborgare till del.”

Uppropet är ett resultat av den utomhuspoesifestival som hölls utanför Dramaten i samband med och i protest mot Stockholms poesifestival i förra veckan. Stockholms poesifestival hade antirasism som tema men efterfestade samtidigt på Berns salonger som kritiseras hårt för sin behandling av papperslösa arbetare.
Sverigedemokratisk Ungdom protesterade i sin tur mot Stockholms poesifestivals antirasisttema genom att läsa dikter av vita poeter som de anser stärker ”den nationella identiteten och gemenskapen”.

Bland undertecknarna av uppropet finns Johannes Anyuru, Athena Farrokhzad, Hanna Hallgren, Anna Jörgensdotter, Hanna Nordenhök, Lars Raattamaa och Joar Tiberg.