Hoppa till huvudinnehåll
Av

Högern överger En bok för alla


Regeringen har föreslagit att från nästa år dra in hela det statliga bidraget på 10 miljoner årligen till ”En bok för alla”. En alldeles unik del av svensk bokutgivning kan därmed komma att försvinna.

Det som En bok för alla gör har ingen annan velat eller kunnat göra.

– Den här boken är tryckt i över 1,1 miljoner exemplar, säger förlagschefen Hans-Erik Arleskär och visar upp antologin ”Barnens första bok”.

Denna otroliga upplaga beror på att sedan 1989 har den delats ut på till exempel barnavårdscentraler. Kommuner har köpt in den och föräldrar har fått en inbjudan till sitt bibliotek där de kunnat hämta boken.

Sprida läsandet
Just verksamheter för att sprida läsandet till fler är tillsammans med låga bokpriser det speciella med ”En bok för alla”. Man har kontakt med 400 arbetsplatsbibliotek och hjälper till att starta nya. Ett nätverk av 3.000 arbetsplatsombud förmedlar och sprider förlagets böcker och på cirka 70 orter, oftast utan bokhandel, säljer biblioteken En bok för allas utgivning.

Ännu fler människor kan nås genom att studieförbunden ABF och Vuxenskolan är delägare i förlaget.

Nu behövs inte sådan verksamhet anser Kulturdepartementet. I sitt förslag skriver man att nu säljs böcker även på nätet och i livsmedelsbutiker och kiosker.

– Då ställs frågan om statlig utgivning verkligen är rimlig, säger departementets sakkunniga Eva Bergquist till Svenska Dagbladet.
Nej, det anser inte moderater att den är. Istället vill man som bokförläggarna föreslagit ge dem 10 miljoner om året, främst för att översätta svensk litteratur till andra språk.

Vill slippa konkurrens
Förläggarna vill också slippa konkurrensen från ”En bok för allas” billiga antologier.

– Dessa har författarna själva rätt att ge tillstånd till. Det har varit en nagel i ögat på främst barnboksförlagen, säger Hans-Erik Arleskär. Departementets resonemang tar inte heller hänsyn till vår uppsökande verksamhet.

Antingen förstår inte Kulturdepartementet hur viktig en uppsökande verksamhet är för att få nya grupper att börja läsa böcker eller mera troligt anser man inte att detta är viktigt.

Attacken mot En bok för alla har nämligen varit noga genomtänkt. Redan före jul gavs beskedet att det nya avtalet bara skulle bli ettårigt och att bidraget till vuxenbokutgivningen skulle försvinna. Sedan kom kallduschen när hela bidraget föreslogs bli indraget.

Inte viktigt
Hans-Erik Arleskär funderar över att förslaget från departementet blev offentligt under semestrarna i juli och endast ger remissinstanserna en månad för sina svar.

– Framför allt moderaterna har uppfattat En bok för alla som ett slags vänsterprojekt. Kanske tar de chansen att bli av med oss. Så viktig är inte barn- och ungdomsverksamheten för dem.

Sannolikt kommer Kulturdepartementets förslag att bli verklighet. De anställda på En bok för alla är varslade om uppsägning och samtidigt utreder förlaget hur mycket av verksamheten som kan bli kvar.

LASSE SIMMONS
Proletären 34, 2007