Hoppa till huvudinnehåll
Av

Författarturné mot högern


Tretton arbetarförfattare kommer under april månad att turnera mot högerpolitiken. Under rubriken ”Läs mot högern – sätt fart på rörelsen” vill de slå vakt om människors rätt till välfärd, trygghet och kultur.

De tretton arbetarförfattarna kallar sig Författare för en kämpande litteratur och ger sig under april månad ut på en landsomfattande turné i ABF:s regi.

Tillsammans har författarna enats om manifestet ”Läs mot högern – sätt fart på rörelsen” som manar till kamp mot högerregeringens utförsäljning av gemensam egendom, angreppen på sjuka och arbetslösa samt högerns fientliga hållning mot kulturarbetare. Manifestet manar bland annat till kamp för biblioteken och läsfrämjande insatser som En bok för alla samt för de fria teatergruppernas arbete.

Proletären pratar med Lena Kallenberg, en av initiativtagarna till turnén. Tillsammans med författarkollegan Ann Charlotte Alvenfors skrev hon manifestet ”Läs mot högern – sätt fart på rörelsen” som sedan elva andra arbetarförfattare ställde sig bakom.

• Varför turnerar ni mot högern?
– Vi vill inte stå och se på den här klasspolitiken och nedmonteringen. Vi tycker att det är för tyst i de egna leden. Vi vill också komma ut och diskutera hur det ser ut i samhället i dag och nå ut med vår samhällstillvända litteratur.

Värnar biblioteken
Manifestet värnar bland annat de allmänna biblioteken, en hjärtefråga för Lena Kallenberg.

– Jag har sett nedmonteringen av biblioteken även under sossarnas tid, men nu är det värre.
Hon berättar om moderaterna i Täby som ville ge hela biblioteksbudgeten till ett privat företag som skulle låna ut böcker via nätet.

– Sådant här måste upp till ytan och spridas.

• Vad betyder en kämpande litteratur för dig?
– En samhällstillvänd litteratur. Inte kriminalromaner eller chic lit som handlar om alkoholiserade överklassfruar på Lidingö, utan böcker om människors verklighet både nu och historiskt.

• Ni skriver att högerregeringen har en fientlig och okunnig hållning mot kulturarbetare. Vad menar ni med det?
– De beslutar om saker som de inte vet något om.

Lena Kallenberg exemplifierar med hur högern ville avveckla Författarfonden, en fond dit biblioteken betalar en liten avgift för varje utlånad bok och från vilken författare sedan kan söka stipendier. Högern argumenterade för avvecklingen med att kulturen inte ska vara bidragsberoende. Istället ska kulturen vara marknadsanpassad och skaffa sponsorer.

– Men vilket företag skulle vilja sponsra min senaste roman som handlar om arbetskraftens B-lag i det nya Europa? Det fungerar inte så i ett demokratiskt samhälle. Kulturen har aldrig varit självbärande. Se på Operan.

Kan inte stå vid sidan
• Varför är det viktigt att just kulturarbetare går samman och protesterar mot högerpolitiken?
– Om vi ska kalla oss arbetarförfattare så kan vi inte stå vid sidan av. Vi har en fördel i att vi kan formulera oss och skapa publicitet.

Författarturnén avslutas 1 maj i Stockholm men de medverkande hoppas på en fortsättning till hösten.

– Vi skulle vilja nå ut i fackliga sammanhang också, säger Lena Kallenberg. Och LO säger att de stödjer oss.

JENNY TEDJEZA
Proletären 14, 2008


• Information om plats och tidpunkt för författarmöten under turnén hittar du på ABF:s hemsida: www.abf.se.