Hoppa till huvudinnehåll
Av

Engagerad uppgörelse med nyliberalismen


Kapitalister som profiterar på naturkatastrofer, krig och konflikter. Diktaturer där tortyrkammare och en avreglerad marknad utgör två sidor av samma mynt. Nyliberalismen har många ansikten, och Naomi Klein behandlar flera av dem i sin nya bok.

Naomi Kleins bok Chockdoktrinen är en engagerad och skarpsynt uppgörelse med nyliberalismen. Trots att flera av de händelseförlopp hon behandlar säkert redan är kända för många, så bidrar hon med andra infallsvinklar och ny information som genererar tankar och frågeställningar långt efter det att boken tagit slut.

Naomi Klein tar sin utgångspunkt i militärdiktaturernas framväxt i Syd- och Centralamerika under 1970-talet. Från att ha varit den fattiga världens förebilder omvandlades länderna, ett efter ett, till att bli rena skräckkabinett.

Naomi Klein visar hur tortyren och förföljelserna av vänsteranhängare var en oundviklig del av den nyliberala omvandlingen av ländernas ekonomier. Det hade aldrig varit möjligt att genomföra privatiseringar, avregleringar och skattelättnader om inte de latinamerikanska folken samtidigt utsattes för ett massivt förtryck, eftersom majoriteten var motståndare till sådana förändringar.

Och mer än så. Naomi Klein vill visa att själva chocken som följde av militärens brutala maktutövande försatte folket i ett passivt tillstånd som i sig försvårade allt motstånd. Det är detta hon menar med begreppet ”chockdoktrinen”.

Nya dimensioner
Från Sydamerika tar oss Naomi Klein med till bland annat Sydafrika under avskaffandet av apartheid, till Ryssland under Sovjetunionens fall och till Asien efter tsunamins härjningar. Slutligen hamnar vi i nutid, i Israel och i Irak, där katastrofkapitalismen tagits till helt nya dimensioner. Med bakgrund i händelseförloppen i de olika länderna analyserar hon hur nyliberalerna och kapitalisterna utnyttjar chocken som de olika formerna av krig, katastrof eller samhällsomvandling har orsakat.

Tesen Naomi Klein driver är enkel: Chocken möjliggör drastiska förändringar. Förtrycket är nödvändigt för att nyliberalismens doktriner ska bli möjliga att omsätta i praktisk politik. I vår tids kapitalism utnyttjas dessutom krigs- eller katastrofsituationerna till att skapa enorma vinster åt företag som sysslar med terrorbekämpning och säkerhet.

Denna tes försöker Naomi Klein underbygga genom att rada upp mängder med exempel på historiska skeenden som hon menar stödjer hennes analys. Kleins beskrivningar är målande och detaljrika, även om hon ibland kanske förenklar väl mycket och snarare anpassar verkligheten till teorin än tvärtom. Detta gör att komplexiteten stundtals blir lidande, till förmån för tydlighet och klarhet.

Enkelhet
Naomi Kleins strävan efter enkelhet återspeglas också i hennes beskrivning av den nyliberala ekonomen Milton Friedman. Han utmålas som 1900-talets djävul som ligger bakom de flesta marknadsliberala förändringar som folk över hela världen har tvingats, och fortfarande tvingas, leva under. Friedman och hans lärjungar har givetvis haft ett stort inflytande på nyliberalismens ideologiska utveckling och praktiska tillämpning, som fått fruktansvärda konsekvenser inte minst i Latinamerika. Men stundtals lägger Naomi Klein väl stor vikt vid enskilda aktörers, som Friedmans, inflytande på kapitalismens utveckling. Förändringar kan till viss del bli självgenererande eftersom kapitalismen i sig tenderar att resultera i privatiseringar, avregleringar och rationaliseringar – alla processer är inte resultat av medvetet fattade beslut. Dessutom fattas politiska beslut i situationer där mängder av faktorer påverkar både själva beslutet och beslutets konsekvenser, som inte alltid kan förutses.

Styrkan i Chockdoktrinen är ändå Naomi Kleins beskrivning av den nyliberala politikens konsekvenser. Bokens största svaghet är den totala åtskillnad hon gör mellan nyliberal, avreglerad kapitalism å ena sidan och kapitalism av den typen vi har i Sverige, där staten och den offentliga sektorn fortfarande spelar en viktig roll, å andra sidan. Den avreglerade marknadsekonomin beskrivs som en kapitalistisk avart, och Naomi Klein sätter stor tilltro till reformismens möjlighet att skapa en kapitalism med humant ansikte. Därför kan hon heller inte förklara varför en ”tyglad” kapitalism vid vissa tillfällen i vissa länder övergår till en avreglerad, nyliberal kapitalism.

Elegant sågning
När man läser Chockdoktrinen är det ändå lätt att bortse från bokens brister. Naomi Klein bjuder på nästan sexhundra sidor av spännande, lärorik och intressant läsning. Sammantaget är Chockdoktrinen en oerhört elegant sågning av nyliberalismen, och boken förtjänar många läsare.

LISA ENGSTRÖM
Proletären 49, 2007