Hoppa till huvudinnehåll
Av

Bandet som lirar för en fri värld

Musik är ett mäktigt politiskt och kulturellt verktyg. Mundo Livre s/a var ett av de band som i början av nittiotalet förde upp den fattiga delstaten Pernambuco på den kulturella kartan i Brasilien. Genom att värdesätta det egna kulturarvet och blanda det med musikaliska influenser utifrån, skapade de mangue beat-rörelsen, en musikrörelse som spridit självförtroende och politiskt medvetande till en hel generation brasilianare.


Mundo Livre s/a är i Sverige på inbjudan av Latinamerikagrupperna och FIAN för att delta i kampanjen Rent Mjöl. Bandet spelade på invigningen av European Social Forum, ESF, i Malmö och på fredag 26 september spelar de på Allhuset vid Stockholms universitet till stöd för de jordlösas rörelse, MST i Brasilien.

Proletären får en pratstund via mobil med bandets förgrundsfigur Fred 04 när de i lördags just klivit av scenen i Jesusparken i Malmö. Trots att han var lite krasslig dagen innan och trött efter spelningen pratar han gärna och engagerat.

– Efter sekel av en maktfullkomlig och girig elit så finns det nu regeringar i Latinamerika som för en politik för folket. Men det är mycket tydligt att samma elit, som förlorat makten, försöker göra allt för att hindra denna utveckling, säger Fred 04 angående den aktuella situationen på kontinenten.

Saknar statlig kanal
Massmediakoncentrationen i Latinamerika är något som oroar honom mycket. Genom tidningar, radio och tv förtalas och pressas tex Lulas regering i Brasilien av starka intressen. Fred 04 tycker att landet saknar en statlig tv-kanal.

Ett annat exempel är hur eliten juridiskt skyddar varandra. Ordföranden i Brasiliens högsta domstol, som tillsattes av den tidigare, nyliberale presidenten Fernando Henrique Cardoso, har nyligen ogiltigförklarat häktningen av en av landets största bankirer, som anklagas för korruption.

– De förhindrar regeringen Lulas bekämpning av korruptionen i landet. Trots detta så har aldrig förr så många storföretagare och bankirer blivit föremål för utredning. Lula har ett stort folkligt stöd, men liksom Morales i Bolivia, är han inte immun mot statskupper.

Positiv utveckling
Fred 04 ser positivt på utvecklingen på kontinenten. Länder som Brasilien, Venezuela och Bolivia närmar sig varandra politiskt och ekonomiskt.
I Fred 04:s delstat Pernambuco ska brasilianska Petrobrás och venezuelanska PDSVA bygga ett stort oljeraffinaderi, som han tror kommer att ha stor betydelse för den ekonomiskt eftersatta regionen.

– Brasilien å sin sida har gjort stora infrastrukturinvesteringar i grannländerna, men även i Afrika.

Fred 04 är en påläst kritiker av imperialismen och har inte mycket till övers för kapitalismen.

– Allt tal om den fria marknaden avslöjas just nu med all tydlighet. I USA, världens största ekonomi, räddas marknaden av staten! I USA har dock staten intervenerat i landets ekonomi sedan länge. Det är bara att se på de enorma utgifter Pentagon har och de göder inte bara vapenindustrin. Se på Nasa och datorindustrin, mikrobiologiforskningen och så vidare. Allt detta är till fördel för USA som nation. Länderna i Latinamerika och Afrika bör lära av deras exempel med en statsapparat som gynnar den egna nationen.

Stärkt ekonomi
Att Fred 04 inte menar att de latinamerikanska staterna ska ta efter USA:s destruktiva sidor tydliggör han när han nämner ett positivt exempel på statlig intervention.
– I Brasilien har regeringen utökat de sociala försörjningssystemen vilket bidragit till en stärkt ekonomi, speciellt i fattiga landsdelar, berättar han.

Att kulturen är ett viktigt politiskt vapen ger Fred 04 flera exempel på under intervjun. I deras hemstad är Mundo Livre involverade i ett kulturutbytesprojekt med Kuba. Inom kort kommer en stor grupp kubaner på besök till Pernambuco för att uppträda och ge kurser, sedan åker en grupp från Recife med omnejd till Kuba.
Innan jag släpper iväg Fred 04 för att fira ännu en lyckad spelning ger han ytterliggare ett exempel på vilken roll kulturen kan spela.

Recife styrs sedan år tjugohundra av president Lulas parti, PT. Fred 04 berättar att kulturborgarrådet i staden vid tillfälle nämnt mangue beat-rörelsen som en viktig faktor i omvandlingen av den politiska kartan i staden.

– Genom musikgruppernas socialt engagerade texter, med hänvisning till lokala folkliga hjältar som Lampião och internationella som Zapata och Sandino, hjälpte rörelsen till att forma ett nytt tänkande i förorterna.

MATTIAS LINDWALL

• Mundo Livre s/a och två venezuelanska band spelar på en solidaritetsgala för MST, de jordlösas rörelse i Brasilien, 26 september kl 20.00 på Allhuset, Universitetet, Stockholm. Arr: Latinamerikagrupperna, FIAN och Rent Mjöl.