Hoppa till huvudinnehåll
Av

Antirasistisk tidskrift riskerar förlora bidrag

Tidskriften Mana riskerar mista sitt statliga kulturstöd på 250.000 kronor som följd av grova anklagelser om antisemitism, rasism och dålig kvinnosyn.



Expressen-skribenten Dilsa Demirbag Sten ingår i den referensgrupp som föreslår vilka kulturtidskrifter som ska få ekonomiskt stöd från Statens kulturråd.

Referensgruppen har föreslagit att Manas anslag ska minska med 25.000 kronor på grund av att gruppen anser att tidskriftens kvalitet försämrats. Men Dilsa Demirbag Sten vill att hela bidraget på 250.000 kronor ska dras in. Enligt henne är Mana rasistisk, antisemitisk och har en förnedrande kvinnosyn.

Att tidskriften utger sig för att vara raka motsatsen, det vill säga antirasistisk och feministisk påstås bara vara en täckmantel som används för att legitimera bland annat judehat.

Dilsa Demirbag Sten pekar på en fem år gammal artikelrubrik i Mana som lyder ”Hata Israel”. Rubriken är antisemitisk, menar hon.

• På vilket sätt är rubriken antisemitisk?
– Varken du eller jag har någon aning om den är antisemitisk eller inte. Det kan bara en rättslig prövning avgöra. Jag kan rekommendera Henrik Bachners rapport som handlar om Mana som tar upp antisemitismen.

Antisemitism
• Du anklagar Mana för antisemitism. På vilket sätt uttrycks det?
– Jag har skrivit en 33-sidig raport full med exempel så jag rekommenderar dig att läsa den. Mana är full av sådana exempel. 

• Om vi tar artikeln som du själv använt som exempel, så undrar jag varför du tycker den är antisemitisk?
– Jag är kurd och kan kritisera Turkiet men jag skulle aldrig få lov att skriva Hata Turkiet i Expressen. Det är inte god journalistik. Du måste sätta in den rubriken i sin kontext.

Kontexten, som Dilsa Demirbag Sten talar om, är först och främst den text som följer under rubriken. Det är en text som bland annat beskriver ett protestmöte arrangerat av Kommunistiska Partiet och RKU mot Israels dåvarande ambassadörs framträdande på Akademiska Föreningen i Lund.

Texten är Israelkritisk men den provocerande rubriken syftar snarast på att det är Israels politik som hatas och inte judarna som grupp.

Politisk taktik
Att få detta till judehat är att hemfalla åt samma politiska taktik som Israels ambassadör Zwi Mazel använde sig av på mötet för fem år sedan. Vi citerar ur artikeln: ”Enligt Mazels uppfattning bär araberna skulden för alla det judiska folkets vedermödor sedan 1948. De flesta i världen som inte inser det är antisemiter…”.

Israels försvarare anklagar ofta kritiker av Israels politik för antisemitism. Före detta ärkebiskopen KG Hammar blev exempelvis beskylld för antisemitism av samma ambassadör, enbart för att han ställde sig bakom en bojkott av Israeliska varor.

Rasbiologi
Manas redaktion har en majoritet kvinnor och en majoritet invandrare, chefredaktören Babak Rahimi är från Iran. Men Dilsa Demirbag Sten tycker att tidskriften ägnar sig åt rasbiologi.

Som exempel tar hon en artikel som kallar integrationsminister Nyamko Sabuni för ”Folkpartiets housenigger”. Tillspetsat och provocerande, ja, men rasistiskt?

Uttrycket användes av Malcolm X när han kallade svarta som motarbetade medborgarrättsrörelsen för houseniggers, när de gick den vita överhetens ärenden för att själva få fördelar.

På vilket sätt är Mana kvinnoförnedrande? frågar vi slutligen Dilsa Demirbag Sten.

– Fem kvinnor har hoppat av redaktionen för några år sedan.

NILS LITTORIN
Proletären 4, 2008


• Statens kulturråd fattar sitt beslut om ekonomiskt stöd till tidskriften Mana fredag 25 januari.