Hoppa till huvudinnehåll
Av

Andra Generationen utmanar i Melodifestivalen


Det balkaninspirerade bandet Andra Generationen som bland annat tagit ställning mot USA:s krig i Irak tävlar om att vinna en plats i årets final av Melodifestivalen. På lördag deltar de i den andra deltävlingen med låten ”Kebabpizza Slivovitza”.

Proletären ringde upp bandets trummis, Stevan Tomulevski, för att ta tempen inför tävlingen.

• Hur känns det att vara med i Melodifestivalen?
– Det känns bra och spännande. Vi ser fram emot att få framföra vårt bidrag.

• Vad handlar er låt om?
– Texten handlar om en helt vanlig, enkel människa. Vi har ju spelat för både kungen och vanligt folk på SKF och ute i förorterna. Vi har sett att människor nöjer sig med olika saker. Mer än så kan jag inte säga, för det är inte tillåtet att prata om låten för mycket i förväg. Men jag hoppas att alla kommer lyssna noga på texten!

• På sjuttiotalet tyckte vänstern att Melodifestivalen var ytlig och kommersiell. Vad tycker du om det?
– Det är mycket kommersiellt och ytligt. Men vi vet inte riktigt vad som kommer att hända framöver. Vi får se hur det blir på lördag.

• Vad tror du om era chanser att gå vidare?
– Vi har ett unikt bidrag som låter väldigt annorlunda, så jag har ingen aning. Jag har ju inte heller hört de andra bidragen.

• Varför valde ni att ställa upp i tävlingen?
– Vi har skickat in låtar förut, och förra året var det nära att vi kom med. Vi ser det här som en chans att nå ut till svenska folket. I vanliga fall är det en ganska smal grupp som lyssnar på oss. Många kulturfolk gillar oss. Genom Melodifestivalen kan vi nå ut till den vanliga människan, säger Stevan Tomulevski.

LISA ENGSTRÖM
Proletären 7, 2008