Hoppa till huvudinnehåll
Av

Amelin får hänga kvar på Folkets Hus


Protesterna mot att Albin Amelins och Sven X:et Erixsons tavlor skulle tas bort från Folkets Hus i Stockholm blev för starka. Tills vidare får de hänga kvar.

På detta sätt försöker LO, som är huvudägare av Folkets Hus, bli kvitt skammen att vara ansvarigt för att bryta med stolta delar av svensk arbetarrörelses historia.

För beslutet att dessa tavlor skulle bort var ett sådant brott med den egna historien. Amelins storverk är en hyllning till en kämpande svensk arbetarrörelse och X:ets tavla med motiv från apartheidförtrycket i Sydafrika är en uppmaning till proletär internationell solidaritet.

Den ansvariga LO-ombudsmannen Elisabeth Brandt Ygeman är idag fräck när hon kommenterar det ursprungliga beslutet. Efter att uppmärksamheten i media gjorde att tavelflytten skjutits upp sade hon till Dagens Arbete:
– På så sätt har styrelsens beslut bidragit till att höja den kulturella nivån inom arbetarrörelsen.

Historielöst
Fackförbundet Metall har säkert bidragit till att tavlorna får hänga kvar ännu en tid. Under åtskilliga år var också det historielöst och ointresserat av att dra bort draperierna framför tavlorna när man hyrde lokaler i Folkets Hus.

Men nyligen vaknade förbundet. I ett brev till styrelsen för Stockholm City Conference Center, CCC, som driver Folkets Hus, skrev man ”När vi nu planerar för IF Metalls första ordinarie kongress i maj 2008 är vår avsikt att kunna visa de tavlor som finns i Folkets Hus. För IF Metall är det viktigt att arbetarrörelsens kulturskatt bevaras.”

Jan Kristiansson, som är vd på CCC, säger nu:
– Tavlorna kommer att finnas när IF Metall har kongress. Sedan får vi se om de visar upp dem.

Men på längre sikt är ingenting i kampen för dessa viktiga delar av arbetarrörelsens kulturskatt avgjort. Utan läget är som Jan Kristiansson förklarar:
– Det finns inget nytt beslut. Men verkställigheten av det ursprungliga beslutet är skjutet på framtiden.

LASSE SIMMONS
Proletären 49, 2007