Hoppa till huvudinnehåll
Av

Vad är mynten i tiggarens kopp?

Backa Teater i Göteborg fortsätter sin resa med berättelser från verkligheten. Denna gång har man samlat berättelser från ett av krisen sargat Europa från Nord till Syd och återger brottstycken ur liv så som de kan se ut i mitten på tjugohundratalet.


Vanligtvis så får vi ju oss till livs berättelser om fattigdom, krig, livskriser och liknande antingen på ett personligt plan eller möjligen aningen utanför den egna naveln oftast syftande till att lösningen ligger på ett personligt plan. Så icke här…

Det förekommer faktiskt handlingar av godhet runt om oss varje dag. På detta svåra ämne fokuseras det i lite drygt en timma och tjugo minuter på Backa Teater.

Gör vi handlingar av godhet enbart av själviska skäl? För att stilla vårt dåliga samvete? Mynten i tiggarens kopp eller slanten till barnen i Afrika? I takt med samhällets abdikation från socialt ansvar och allmän nedrustning av skyddsnäten så är frågeställningarna ytterst aktuella.

I scenrummet möts vi av tre parallella scener/ytor åtskilda av teaterns signum, den svart-gulrandiga tejpen. Tre historier som ändå hänger samman spelas upp för oss.

På en busshållplats ligger en ung man blodig, nerslagen. En annan ung man kommer dit och blir själv rånad på kläder, pengar med mera av den först nerslagne. Förövaren återvänder efter ett tag plötsligt angripen av sitt samvete med en vilja att ställa till rätta igen.

Nästa scen är kusligt aktuell med en romsk knäböjande kvinna med sin mugg. En ung kvinna passerar och grips av något… Ber kvinnan att följa med för att bo och få ett mål mat hos henne. Misstänksamheten över denna plötsliga godhet är mycket stark. Är det i själva verket den hjälpande kvinnan som behöver hjälp? Vad vill hon döva med sin ”godhet”?

Tredje scenen är ur ett äktenskap. En man har jobbat extra för att möjliggöra att hustrun kan åka på en liten semester, hon har ju haft det så jobbigt det senaste.

Omedelbart misstänkliggörs hans avsikter, varför just nu? Vad vill han egentligen?

Dessa tre brottstycken av liv som pågår i Europa just nu spelas upp för oss samtidigt som texter på flera språk läses upp, de översätts med hjälp av textremsor så att vi skall förstå.

Parallellt får vi oss till livs en hel del klassiska citat från både bibel och koran om det lämpliga i att agera med godhet.

Godhet är inte enkelt, vad gör vi egentligen när vi lägger eller inte lägger några mynt i tiggarens mugg? Vad är en medmänsklig humanistisk handling i grunden? Finns det en motsättning mellan att skänka av sitt ”överflöd” eller att kräva att detta får samhället ta hand om? De med religiös tro köper väl sig någon sorts mental fribiljett genom att ge. Vi andra, vad köper vi?

När jag lämnar salongen slås jag av en hågkomst. Under brinnande Vietnamkrig bedrev Kommunisterna en kampanj för att samla in pengar till en luftvärnskanon till Nordvietnamn i stället för ekonomisk hjälp till likkistor. Insamlingen väckte ett ramaskri bland borgerligheten.

Någonstans i den tankegången ligger svaret. Men för all del, lägg din slant i muggen… det känns väl skönt att vara god.

Backa Teater har återigen lyckats dramatisera vår nutid och sätta fingret på något viktigt.
Marcel Larsson
Fakta

Vad är mynten i tiggarens kopp?

Teater
  • Acts of Goodness
  • Manus och regi: Mattias Andersson
  • I rollerna: Bahador Foladi, David Fukamachi Regnfors, Ylva Gallon, Marall Nasiri, Anna Harling och Ove Wolf
  • Backa Teater i Göteborg