Hoppa till huvudinnehåll
Av

Gör dramatik för ung publik

– Ungdomar är en kritisk och svårfångad publik, säger Susanna Zacharoff, teaterchef på Teater ACTA som bland annat turnerar på skolor.


Teatern ligger i en ombyggd industrilokal i Göteborgs hamn. En enkel foajé med udda second hand-möbler och uppsluppen förväntan bland den övervägande unga publiken. Inne i salongen sitter vi på träbänkar och tonåringarna skojar och fnissar innan föreställningen börjar, men redan från första scenen dras de med i handlingen.

På scengolvet sitter tre gestalter som i tur och ordning får lyssna på sina egna barndomsdrömmar och vi ser i deras ansikten att allt inte blev som de hade tänkt sig.

Teater ACTA som i över tio år har gjort teater för ungdomar och unga vuxna har med föreställningen ”Straffängel” tagit sig an drogerna. Ett av de mest angelägna ämnena för en ung publik, men också ett av de mest svårgestaltade. Hur visar man drogernas katastrofala konsekvenser för liv och samhälle utan att moralisera eller förmana?

Någon vecka efter föreställningen på Teater ACTA träffar vi Susanna Zacharoff och Anna Lundholm, teaterchefer och skådespelare, som båda medverkar på scen i Straffängel. Just nu turnerar de med föreställningen som får bra respons.

– Man får inte komma med skygglappar eller pekpinnar, säger Anna Lundholm som också har skrivit manus till Straffängel och berättar att hon har byggt karaktärerna i pjäsen på verkliga personer.

– Det handlar om att lyssna och undersöka, publiken berörs av människoöden. Och så är det viktigt med humor.

– Ungdomar är en kritisk och svårfångad publik, säger Susanna Zacharoff.

Teater ACTA gör vad de själva kallar filmisk teater med snabba klipp mellan scenerna. De vill vara en länk mellan filmen och scenrummet eftersom det är i biosalongen eller framför teven som publiken vanligtvis befinner sig. Alla pjäser är specialskrivna och utgår från de frågor som gruppen vill ta upp, som sex, kärlek och identitet. Och nu drogerna.

– Det verkar som om det är i åttan det händer, säger Susanna Zacharoff. När vi spelade för åttor på höstterminen var det många fler som hade testat droger.

– När vi själva gick i skolan fanns det mer upplysning, säger Anna Lundholm. Nu känns det som om man har tröttnat på att tala om hur farligt det är. Och så är det mer liberalt idag med cannabis.

Efter tio års turnerande bland ungdomar kan Teater ACTA vittna om allt tuffare villkor för kulturen på skolorna. Särskilt för de äldre eleverna.

– Det finns för lite pengar i skolornas budgetar, säger Anna Lundholm och menar att det också blir orättvist mellan olika skolor beroende på hur engagerad personalen och skolledningen är.

Tidigare kunde teatergrupper som ACTA samarbeta med Riksteatern för att nå ut med sina föreställningar, men högerregeringen minskade så mycket på Riksteaterns budget att den dörren nu oftast är stängd. En förändring som förra kulturministern Lena Adelsohn Liljeroths skötebarn Skapande skola inte kan kompensera.

– Det är en enorm skillnad för oss, säger Anna Lundholm.

– Samtidigt märker vi att eleverna inte går så mycket på kultur, säger Susanna Zacharoff.

Därför är de helt eniga om vad de önskar sig av den nya kulturministern.

– Mer pengar till de fria teatergrupperna, säger Anna Lundholm. Vi är en viktig del av kulturlivet som behövs om inte scenkonsten ska stanna av.

Men än så länge har Teater Acta inga planer på att trappa ner verksamheten. Anna Lundholm arbetar just nu på ett manus om mobbning och självmord bland unga, ett samarbete med stiftelsen Våga va’ dig själv.

Och så har ACTA blivit filmproducenter. Nyligen vann kortfilmen ”Mansgris” pris för bästa utländska film på Lady Filmmakers Festival i Los Angeles och tre nya filmer ligger på klippbordet.

– Det finns en jäkla drivkraft i att skapa, säger Susanna Zacharoff.
Fakta

Gör dramatik för ung publik

Skapande skola
  • Skapande skola är ett bidrag som grundskolor kan söka för att eleverna ska få uppleva professionell konst och kultur.
  • Bidraget infördes av högerregeringens kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth och betalas ut av Kulturrådet.
  • Vid senaste bidragsfördelningen fick skolorna i genomsnitt 235 kronor per elev och läsår.
  • Hittills har 55 procent av Sveriges grundskoleelever deltagit i olika projekt inom ramen för Skapande skola.
  • Enligt en utvärdering från Myndigheten för kulturanalys från förra året fungerar Skapande skola bra på skolor där det redan finns en vana att arbeta med kultur. Elever på skolor utan engagerad personal blir utan bidrag.
  • Utvärderingen visar också att det är svårt att säga om Skapande skola faktiskt bidrar till mer kultur i skolorna.
Riksteatern
  • Riksteatern är en folkrörelse med över 40 000 medlemmar och medlemsorganisationer som äger en turnerande nationalscen och medverkar till över en miljon scenkonstbesök per år.
  • 2011 minskade högerregeringen anslagen till Riksteatern med 10 miljoner kronor och antalet föreställningar minskade med över 300.