Hoppa till huvudinnehåll
Av

Statsminister med visioner

– Jag har en tydlig politisk vision om ett mer jämlikt samhälle, säger komikern Özz Nûjen som under våren tar på sig rollen som statsminister i en ny show.


Taxin svänger in utanför biografen Draken i Göteborg och Özz Nûjen nästan snubblar ur bilen med allt bagage. En smula stressad, men med ett brett leende på läpparna. Özz Nûjen har fullt upp inför sin nya standup-show ”Statsminister Özz Nûjen” som ytterst handlar om demokrati och hur skör yttrandefriheten är.

Han är ledigt klädd i jeans och adidasjacka, men säger att han har börjat vänja sig vid den välskräddade kostymen och de blanka skorna han har på sig i rollen som Sveriges statsminister.

Showen som har premiär i Stockholm den 14 mars och i Göteborg den 21 mars är en uppföljning på den hyllade föreställningen ”Dålig stämning”. ”Dålig stämning” var en politisk föreställning, medan ”Statsminister Özz Nûjen” handlar om politik. Fortfarande är det skrattet som står i fokus.

– Det är en rolig föreställning, säger Özz Nûjen. Jag vill att människor som kommer och ser den har ett öppet sinne. Det handlar om politik och om Sverige, vart vi är på väg. I dag samlas alla partier på mitten medan Sverigedemokraterna går framåt.

– Människor känner en rädsla inför framtiden och visionslösheten är farlig, tror Özz Nûjen som har en stark känsla för vad som är viktigt och vad han vill förändra. Rollen som stadsministern har han medvetet tagit på sig för att se vad makten gör med människan. Hur man som människa kan korrumperas.

– Vi har alltid pratat politik hemma, säger Özz Nûjen som kom till Sverige som åttaåring och minns flykten från Turkiet tillsammans med sin mamma och flera syskon.

– Självklart har det påverkat mina grundvärderingar, berättar han. När jag ser flyktingbarn från Syrien, tänker jag att det hade kunnat vara jag för 30 år sedan. Jag är inte partipolitisk, men har en tydlig politisk vision. Jag vill ha ett mer jämlikt samhälle.

– Jag hade en fin uppväxt i Rinkeby berättar Özz Nûjen. Jag tycker inte om att använda begreppet ghetto, men det handlar om ett utanförskap. En svårighet att komma in i samhället. Det bästa sättet att få människor att vilja bli en del av samhället är att välkomna dem.

– Jag är så förbannad på likgiltigheten, när det får bli som det blir. Resignationen människor känner inför sina egna liv är förlamande.

Det är också ett politiskt ställningstagande, menar Özz Nûjen, att inte ta politisk ställning. Föreställningen handlar bland annat om yttrandefrihetens skörhet och vi kommer in på kulturklimatet i Sverige. Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroths senaste utspel när hon angriper Sven Wollters initiativ för hemlösa ser Özz Nûjen som fruktansvärt.

– Hur påverkar det människor att tvingas förhålla sig till hemlösa och tiggare? Jag tror att det påverkar oss mer än vad vi vill tro. Folk talar om att förbjuda tiggare, men ingen vill förbjuda fattigdomen. Det finns inga sådana politiska visioner.

– Jag hade säkert haft minst tre gånger så många följare på twitter om jag inte var så politisk, tror Özz Nûjen. Det skulle dock aldrig falla mig in att bete mig som en vindflöjel, jag kan bara vara mig själv.

– Det första jag skulle göra om jag leker med tanken att jag verkligen var statsminister, det skulle vara att ge Carl Bildt sparken. Han bryr sig mest om sin egen aktieportfölj. Han är den absolut sämsta utrikesministern genom tiderna, tycker Özz Nûjen. Han kommer undan med nästan vad som helst.

– I Ukraina påstås det att de som tagit över och avsatt en demokratiskt vald regering är frihetskämpar. De är fascister, men det är inte vad vi får höra från media. Hade samma sak hänt i Sverige hade ingen reagerat om polisen hade börjat skjuta.

– I Kärrtorp där pratar man i stället om vänsterextremister när 20 000 människor demonstrerar mot rasism och för alla människors lika värde. Det smakar och luktar illa. Man måste se bortom det, säger Özz Nûjen som inte räds att ta tydlig ställning mot högerextremism och rasism.

Özz Nûjen har sina rötter i turkiska Kurdistan med starka erfarenheter av förtryck. Fadern är satirtecknare och häcklar ofta den turkiska staten i sina bilder. Nu ser vi hur 10 miljoner människor är på flykt från Syrien.

– Tio miljoner, upprepar Özz Nûjen. I hela Europa tar vi emot 50 000. Det är inte många och vi gör det inte lätt för dem att ta sig hit. Tvärtom.

– Sverige slår sig för bröstet för att vi tagit emot 16 000 flyktingar från Syrien. Det är bara 1,6 promille av dem som flyr.

– Mina politiska förebilder är Nelson Mandela och Charlie Chaplin. Nelson Mandela använde aldrig hämnden som ett vapen och han backade aldrig från kravet på fullständig rättvisa. Han använde sin makt på ett bra sätt. Man får aldrig backa när det handlar om mänskliga värden och jämlikhet, säger han.

Özz Nûjen använder sig av satir för att han tycker det är enklare att få människor att tänka till via skrattet. För att få folk att må bra, men också få dem att vakna till med sin föreställning.

En annan sak Özz Nûjen upprörs över är hur självklart man hävdar att alla som kommer till vårt land lyder under svensk lag.

– Begår man ett brott döms man efter svenska lagar, punkt slut. Men det gäller inte arbetare som kommer hit för att arbeta, påpekar Özz Nûjen. Svenska arbetsmarknadslagar gäller inte alla som arbetar här och det är sjukt, det splittrar arbetarna.

Det märks att Özz Nûjen är en engagerad person som inte är rädd för att sticka ut hakan. Hans inställning till sitt jobb som skådespelare är väldigt ödmjuk.

– Det är fantastiskt att människor betalar för att komma och se mig. De ordnar barnvakt, kanske planerar en dejt, krånglar med parkeringar och betalar för att se mig. Det är något väldigt varmt och vackert med det. Därför vill jag ge något verkligt tillbaka till publiken att ta med sig hem.

– Det känns overkligt ibland och jag är så tacksam för att få arbeta med det här. Samtidigt har jag verkligen kämpat, berättar Özz Nûjen. Jag har privilegiet att få arbeta med det roligaste jag vet; teater, film och komik.

Innan vi bryter upp från intervjun får han det senaste numret av tidningen Proletären som han tackar för och packar ner i sin resväska.

– Jag tycker man borde säga ”Proletärer i alla länder förgrena er”, utbrister Özz Nûjen. Vi måste bli fler som vågar ifrågasätta makten och vara solidariska.