Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Vårt motstånd segrade”

Den mögelangripna förskolan Munspelet skulle rivas och politikerna ville bussa barnen till tre olika skolor. Föräldrarnas krav på att inte splittra barnen avvisades först, men efter flera veckors kamp tvingades borgaralliansen i Lund backa.


Vi träffar en upprymd Savita Upadhyaya och hennes barn Iyas och Ilian.

– Vi hoppas att vår kamp blir en inspiration till andra i kommunen, för det finns fler mögelskadade skolor och dagis. Detta är antagligen bara början, säger hon.

Kommunala Lundafastigeheter hade känt till problemen med fukt och mögelskador på Munspelet i flera år. Men det var först efter jul i år som Savita Upadhyaya fick reda på att hennes barn dagligen vistats i en hälsofarlig miljö. Mögel kan göra att man utvecklar allergiska och astmatiska besvär, vilket flera barn och personal råkat ut för.

När en rapport om den allvarliga situationen kom ut beslöt sig kommunen för att riva dagiset och bygga nytt. Under tiden skulle barnen splittras och bussas runt till andra skolor i kommunen. En tillfällig paviljonglösning i närområdet sågs som för dyrt.

– Men vårt massiva motstånd lönade sig. Vi organiserade oss direkt och delade upp oss i flera grupper. En propagandagrupp som jobbade mot media och med att få ut vårt budskap till politiker, en grävargrupp som jobbade med att ta fram information som Lundafastigheter och kommunen borde gett oss frivilligt.

– Den viktigaste gruppen var nog den som tog fram en ekonomisk kalkyl för vårt förslag med en paviljonglösning i dagisets närområde, för politikerna bryr sig bara om pengar, pengar, pengar, berättar Savita Upadhyaya.

Bland de cirka 150 barnens föräldrar fanns flera högutbildade, bland annat ingenjörer och ekonomer. Det tror hon bidrog till att deras kamp blev framgångsrik.

– Vi har haft kunskap om hur man utnyttjar sina medborgerliga rättigheter och om hur man tar fram ett eget förslag med ekonomisk kalkyl. Så är det inte överallt. Jag vet andra dagis i Lund med liknande problem där föräldrarna blivit överkörda. Kanske för att föräldrarna kommer från andra länder och inte är vana vid att ta plats och utnyttja sina rättigheter i det svenska samhället.

– De försökte köra över oss också, fortsätter Savita Upadhyaya. Lars Hansson från Folkpartiet behandlade oss som dagisbarn och var helt ointresserad av våra åsikter.

Men på måndag morgon den 7 mars kovände politikerna. Det blir en paviljong och dagisbarnen splittras inte.
• Varför tror du de ändrade sig?

– De såg vilket kraftfullt motstånd de skulle möta. Vi mobiliserade föräldrar, morföräldrar, grannar – och vi var välorganiserade. Politikerna var till slut rädda för att förlora ansiktet, avslutar Savita Upadhyaya.