Hoppa till huvudinnehåll
Av

Svenska pensioner näst sämst i EU

Svenska pensioner är på väg att bli näst sämst i EU, enligt en rapport från EU-kommissionen där den svekfulla pensionsreformen hyllas.


Den genomsnittliga svensk som går i pension 2048 kommer att få en nettopension som endast motsvarar 48,2 procent av lönen. Det är en mycket kraftig försämring från dagens genomsnittliga pension som enligt EU-rapporten motsvarar 65,0 procent av slutlönen.

Rapporten, som refereras i Riksdag och Departement, är sannerligen ingen trevlig läsning för unga svenskar i 25- till 30-års- åldern, de som kommer att gå i pension åren kring 2048. Då, inom 40 år, kommer Sverige att belägga näst sista plats bland EU:s 27 länder vad gäller pensionens storlek i förhållande till slutlön. Enbart Estland är då obetydligt sämre än Sverige.

Det är alltså pensionsnivåerna i alla EU-länder som jämförs år 2008, det senaste året med fullständig pensionsstatistik, och 40 år senare år 2048.

År 2048 får alltså den som pensioneras efter 40 års yrkesliv i Sverige 48,2 procent av slutlönen. I Finland kan pensionären räkna med 61,3 procent medan medelinkomsttagaren i Danmark får 69,5 procent av sin slutlön i pension.

Störst pension i förhållande till slutlön år 2008 får grekerna med 110 procent av slutlönen, tätt följda av holländarna med 103,8 procent, samma nivå hade pensionärerna i Nederländerna också 2008. En förklaring till att pensionen i dessa länder blir högre än slutlönen är att skatten på pensioner är lägre än löneskatten.

Rapporten visar också att Sverige redan idag sticker ut negativt. Endast i vårt land var pensionen år 2008 som andel av inkomsten lägre efter skatt än före.

Så var pensionen år 2008 i Sverige före skatt 66,0 procent av bruttoinkomsten men efter skatt 65 procent av nettoinkomsten. Motsvarande siffror samma år för pensionen i Finland var före skatt 61.5 procent av bruttoinkomsten och efter skatt 69,3 procent av nettoinkomsten. I Danmark var gapet ännu större före skatt, 52,5 procent av bruttoinkomsten och efter skatt 73,7 procent av nettoinkomsten.

Orsaken till dessa skillnader är bland annat att alla andra länder har mindre skattesats för pensionärer än för löntagare. I Sverige har ju som bekant högeralliansen genom jobbskatteavdraget tvärtom infört högre skattesats för pensionärer vilket för framtiden ytterligare ökar skatteskillnaden mellan det arbetande folket och pensionärerna.

Ett av EU-kommissionens syften med rapporten är att ge argument för ”behovet” av kraftigt försämrade pensioner i Grek- land. Det upproriska grekiska folket måste näpsas och tvingas acceptera kraftiga försämringar.

I samma anda berömmer EU-kommissionen Sverige som föregångsland med sin ”väl förberedda och innovativa” pensionsreform. Brysselmakten berömmer det svenska pensionssystemet som ekonomiskt hållbart, med sina automatiska justeringar för bland annat ökad livslängd. Det enda smolket i den nyliberala glädjebägaren är en oro för att de märkbart krympta svenska pensionerna kan leda till krav på kompensation.

Rapporten från EU-kommissionen bekräftar de varningar om kraftigt sänkta pensioner för det arbetande folket som Kommunisterna torgförde redan 1998 när pensionsuppgörelsen mellan Socialdemokraterna och de borgerliga partierna drevs igenom i riksdagen. Pensionssveket 1998 innebar att det välfungerande och klassmässigt hyggligt rättvisa ATP-systemet skrotades.

I broschyren ”Stoppa pensionstjuven” från 1999 förklarar Kommunistiska Partiet varför kapitalister och riksdagspolitiker ville skrota ATP:

• Man ville minska kostnaderna för de allmänna pensionerna, vilket det nya pensionssystemet åstadkommer genom kraftigt sänkta pensionsnivåer.

• Man ville sänka företagens pensionskostnader, vilket det nya pensionssystemet åstadkommer genom att arbetsgivaravgifter växlas mot en ny och orättvis skatt på den enskilde, de sk egenavgifterna.

• Man ville ersätta ett kollektivt system, byggt på full sysselsättning och överföring mellan generationerna, med ett individuellt system, byggt på individuella pensions- avgifter.

• Man ville privatisera de offentligt förvaltade ATP-fonderna och ställa pensionspengarna till spekulationsmarkandens förfogande.

• Och sist men inte minst, man ville komma åt att stjäla pensionspengar.
Rapporten från EU-kommissionen bekräftar att dagens svenska pensionssystem är en viktig kugge i det nyliberala system- skiftet.


Fakta

Svenska pensioner näst sämst i EU

Pensionsnivåerna
• Pensionsnivåerna i rapporten gäller året efter pensioneringen som andel av slutlönen för en privatanställd medelinkomsttagare som efter 40 års yrkesliv pensioneras vid 65. • I beräkningarna ingår tjänstepension men inte privata pensionsförsäkringar.