Hoppa till huvudinnehåll
Av

Stoppa genast utförsäkringarna!

Kritiken mot sjukförsäkringen har varit hård. Läkare, anhöriga, sjuka och många andra har höjt sina röster. De inhumana reglerna har till och med fått medlemmar i regeringspartierna att reagera. Framförallt har den interna kritiken brett ut sig inom Kristdemokraterna.


Utspelet i förra veckan om att sjukförsäkringen nu har setts över ska förstås i det sammanhanget. Men inte ens socialminister Ulf Kristersson själv hävdar att reglerna kommer att ändras i grunden. Tvärtom poängterar han att grundbulten i den nya sjukförsäkringen, tidsgränserna, kommer att finnas kvar.

Det är tidsgränserna som resulterar i utförsäkringar. Hittills har 42000 personer utförsäkrats, och i år förväntas ytterligare 17000 möta samma öde.

Av de 42000 som utförsäkrades 2010 har idag runt 65 procent sökt sig tillbaka till sjukförsäkringen. Ungefär hälften av dem har fått sin ansökan beviljad.

Ytterligare 30 procent är fortfarande i förberedande åtgärder hos arbetsförmedlingen, medan 10 procent har någon form av arbete med samhällsstöd.

Ynka 3 procent har fått jobb på den reguljära arbetsmarknaden. Vem kan med stöd i de siffrorna påstå att ”arbetslinjen” har lyckats?

En orsak till att så få fått jobb finns i Arbetsförmedlingens egen utvärdering: ”Problemet är att många har varit så sjuka att de inte har kunnat delta i några aktiviteter alls”, skriver Arbetsförmedlingen.

Bakom den torra statistiken döljer sig personliga katastrofer. Många människors ekonomi har slagits i spillror, och osäkerheten om framtiden har fått sjuka att bli ännu sjukare.

För en del har negativa besked från Försäkringskassan till och med slutat i självmord.

Konsekvenserna av de hårda reglerna i försäkringen går också att spåra i kommunernas budget. Allt fler tvingas söka försörjningsstöd.

Första kvartalet 2010 ökade antalet socialbidragstagare med tolv procent, och andra kvartalet med åtta procent. De ändrade reglerna i sjukförsäkringen är en orsak till de dystra sifforna.

Men det är inte vem som helst som riskerar att utförsäkras. De nya hårda reglerna slår tydligt både klass- och könsmässigt. Det är framförallt kvinnor och låginkomsttagare som utförsäkras.

En undersökning som LO har gjort visar att de som har städat, jobbat inom handeln eller hotell- och restaurang, eller som varit kommunanställda är överrepresenterade bland de som har kastats ut från sjukförsäkringen. Två tredjedelar av alla utförsäkrade är kvinnor.

De stora försämringarna har fått många svenskar att tro att socialförsäkringarna är kostsamma för staten. I själva verket är det tvärtom.

Samtidigt som tiotusentals utförsäkras och mångdubbelt fler nekas sjukpenning så förväntas enbart sjukförsäkringen ge ett överskott på 63 miljarder kronor åren 2010-2014.
Fakta

Stoppa genast utförsäkringarna!

Sjukförsäkringen i korthet
  • Sjukpenningen är begränsad till 364 dagar under en period om 15 månader. Under denna tid motsvarar sjukpenningen cirka 80 procent av den sjukpenningsgrundande inkomsten, SGI.
  • Dag 1-90 kan sjukpenning ges om personen inte kan utföra sitt vanliga arbete.
  • Dag 91-180 kan sjukpenning ges om man inte kan utföra något arbete hos sin arbetsgivare.
  • Dag 181-365 prövas personen mot hela arbetsmarknaden.
  • Om personen inte kan jobba alls kan förlängd sjukpenning i ytterligare 550 dagar beviljas. Under denna tid motsvarar sjukpenningen ca 75 procent av SGI. I undantagsfall beviljas ytterligare dagar med sjukpenning.
  • Därefter blir man utförsäkrad. Arbetsförmedlingen erbjuder en arbetslivsintroduktion (ALI) i tre månader. Under tiden är personen berättigad till aktivitetsstöd baserat på a-kasseersättningen. Den som är för sjuk för att delta i ALI får söka försörjningsstöd, dvs socialbidrag.
  • Den som har utförsäkrats kan som tidigast söka sjukpenning igen efter tre månader.
Viktiga begrepp
  • Sjuklön Den ersättning du som anställd får av din arbetsgivare de första 14 dagarna av din sjukperiod.
  • Sjukpenning Ersättning från Försäkringskassan när du inte kan arbeta på grund av sjukdom.
  • Sjukersättning Ersättning från Försäkringskassan när du inte kommer att återfå din arbetsförmåga. Kallades tidigare förtidspension. För att få sjukersättning måste alla möjligheter att förvärvsarbeta vara prövade. Det som tidigare hette tidsbegränsad sjukersättning finns inte längre.
Nya regler i sjukförsäkringen 2012
  • Kritiken har varit massiv mot de försämrade reglerna i sjukförsäkringen som trädde i kraft 1 juli 2008. Därför tvingades regeringen se över systemet.
  • Resultatet av översynen presenterades för en vecka sedan. Regeringen föreslår vissa små justeringar i regelverket som ska börja gälla 2012.
  • Något fler ska slippa att bli utförsäkrade, om detta betraktas som ”oskäligt” på grund av sjukdom.
  • De ”nollklassade”, dvs de som saknar sjukpenningsgrundande inkomst och som idag tvingas söka försörjningsstöd, ska kunna få en ny sorts ersättning på ca 5000 kr före skatt.
  • Men huvuddragen i den kritiserade sjukförsäkringen kvarstår: Tidsbegränsningarna ska vara kvar. Likaså prövningen mot hela arbetsmarknaden efter sex månader. Reglerna för att få sjuk- och aktivitetsersättning kommer inte heller att mildras.
  • Rehabiliteringsgarantin är ett fiasko
  • Karolinska Institutet har granskat hur högerregeringens storsatsning på rehabiliteringsgarantin fungerat. Det visar sig att den inte alls fungerar, i vissa fall har situationen för långtidssjuka till och med försämrats.
  • Med rehabiliteringsgarantin skulle vägen tillbaka till arbetslivet bli så mycket lättare, försäkrade regeringen. Rehabiliteringsgarantin innebär att den sjuka snabbt ska få behandling. Men enligt Karolinska Institutet har satsningen, som kostat en halv miljard kronor det första året, inte alls haft någon effekt på sjuktalen.
  • De som deltagit i rehabiliteringsgarantin är precis lika mycket sjukskrivna som de som inte deltagit. Det har till och med försämrat situationen för de utsatta i vissa fall. Det enda positiva är att de som ”rehabiliterats” har fått det bättre ekonomiskt, tack vare att de då har undgått att bli utförsäkrade.