Hoppa till huvudinnehåll
Av

Sista stora bageriet läggs ner?

Cerealias bageri i Hägersten, Stockholm, före detta San Remo, ska läggas ner och arbetarna kämpar för rätten till arbete och för sina mänskliga rättigheter.




– Sverige säger sig vara bäst på mänskliga rättigheter, men vad har vi
för rättigheter? Inga alls. Vad har vi för trygghet? Ingen alls. Vi
kastas ut på gatan för Cerealias större profiter.



– Rena fascismen! Vad skulle det annars vara?



– Det finns ingen framtid, vare sig för oss eller för våra barn. Det finns inga säkra jobb.



Ilska och upprördhet

Under och efter fackmötet förra veckan, då pressen bjudits in, var
ilskan och upprördheten mycket stor på Cerealias bageri i Hägersten.
Lantmännen vill lägga ner bageriet som fortfarande är känt under
KF-namnet San Remo,



– Här har vi jobbat 30 år i företaget och får 12.000 som avgångsvederlag, ett rent hån.



– Då vd var här talade han om allt, utom nedläggningen. Vi får ingen dialog med företaget. Vi behandlas som skit.



– Vi är förda bakom ljuset.



– Jag är förbannad och måste få tala ut, säger Ramon Alijevic. Vi ska
få 12.000 brutto för de som jobbar ända till slutet. Vi får inte ens en
månadslön i avgångsvederlag. Det är tacken för alla som slitit här i 30
år!



– Vi har erbjudits att inom tio dagar tacka ja till att flytta till
Lund, Eskilstuna eller Örebro. Men de kommer kanske att lägga ner också
dessa bagerier. Vad vet vi? Skulle vi flytta med familj och barn på
sådana villkor?



– Jag arbetade tidigare på Stockholmsbagaren, säger Jamnas Ohlsén. Där
arbetade jag i 25 år och flyttade därefter över hit. Här har jag varit
1,5 år. Nu är det andra gången jag får sparken.



Vill ha monopol

Ett norskt företag har velat driva bageriet vidare, men det accepterar inte Cerealia som vill ha monopol.



San Remo, Schulstad, Skogaholm, Cerealia Bakeries, Cerealia Bread,
Cerealia Foods and Bread, ja, namnen har varit många på Stockholms enda
kvarvarande stora bageri. Skogaholm är namnet på Cerealias svenska
bagerier, men företagets monopolutveckling går fortare än de hinner
ändra skyltarna. Det står Schulstad på fabriken och på brödbilarna i
Hägersten. Vid entrén står det Cerealia Bakeries och facket förhandlar
med Cerealia Foods and Bread.



Lantmännen vill bli störst i norra Europa på spannmålsbaserade
livsmedel, på kvarnar, mjöl, bröd och snabbmat, typ flingor. Därför
köpte man 2002 danska Schulstad som 1999 köpt KF:s bageri San Remo och
lade ner Stockholmsbagarn på Kungsholmen. Lantmännen är nu störst på
bröd i Sverige och Danmark. I Sverige finns ännu några stora
konkurrerande bagerier, såsom Cerealia, Pågens, Polarbröd och Fazer.
Åtta företag står för tre fjärdedelar av all brödproduktion.



300 personer berörs

En stor del av personal på Stockholmsbagarn fick efter en lång facklig
strid följa med till Schulstads bageri. Personalen hoppades på visst
lugn, men nu ska också detta bageri läggas ner. Närmare 300 personer
berörs, 250 heltidstjänster.



”Trots försäljningsframgångar den senare tiden har vi fortfarande ett
negativt kassaflöde i vår svenska bageriverksamhet”, säger
divisionschef Jan Carreman. Han vill avveckla bageriet i Stockholm,
vilket ger ”den snabbaste effekten i den rådande ekonomiska
situationen”. Det finns stor överkapacitet i företaget och i branschen.
Cerealias sex bagerier i Sverige har för låg utnyttjandegrad.
Kapaciteten i koncernens övriga bagerier räcker för att ersätta
produktionen i Stockholm. Företaget räknar med att nyanställa 75
personer vid företagets övriga bagerier för att klara nedläggningen av
bageriet i Hägersten.



Nytt bageri

Samtidigt vet fackklubben i Hägersten att det pågår en diskussion om
att bygga ett nytt bageri utanför Södertälje för hela
Stockholmsregionen. Det är ett skäl att snabbt lägga ner fabriken i
Hägersten. Det hinner då gå över nio månader innan det är dags att
börja anställa folk till det nya bageriet. Nio månader är avtalsgränsen
för att tvingas återanställa folk. Detta har fått arbetarna att blir
extra förbannade. De ska inte ges rätt att fortsätta sina anställningar
på det nya bageriet. Det är detta som kampen just nu gäller.



Idén att vänta ut återanställningstiden fanns redan 1995. Då ville man
stänga Stockholmsbagarn ett år för att bli av med de bångstyrigaste
arbetarna och fritt kunna nyanställa och med lägre löner som följd.



Kamp om jobben?

Blir det någon kamp för jobben denna gång? Vi frågar Janne Edhlund i
fackklubben. Han gjorde T-tröjan inför kampen mot nedläggningen av
Stockholmsbagarn. Han säger:



– Det är tveksamt. Vi är en slags försökskaniner. Arbetsstyrkan har
mycket splittrade anställningsvillkor. Här finns resurspersoner,
deltidare, heltidare, visstidsansställda, fackligt anslutna och inte
fackligt anslutna, timanställda med olika villkor. Jag kommer från
Stockholmsbagarn och arbetar 16 timmar i veckan.



Då de flyttade över från Stockholmsbagarn till Schulstads bageri ökade
splittringen av personalen. Många fick vikariat och
visstidsanställningar. För en tid sedan föreslog företaget att låta
ytterligare 10-20 procent av de fast anställda bli deltidare. Då
startade fackklubben ”visstidsupproret” för att ena arbetare med osäkra
anställningsvillkor.



Janne Edhlund sammanfattar:



– Företagen har makten idag, och de utnyttjar den.



Villkoren försämras

Bageribranschen har under de senaste tio åren haft cirka 15.000
anställda, samtidigt som produktionen av mjukbröd ökat från 30 till 48
kilo per invånare och år. Produktionen och produktiviteten ökar snabbt,
allt färre arbetare producerar allt mer. Livet för arbetarna borde bli
allt bättre, men istället ökar arbetsbelastningen och
anställningsvillkor försämras. Den gamla sanningen upprepas. Med ökande
rikedomar för kapitalisterna ökar förtrycket och den relativa
fattigdomen för arbetarna.



TORBJÖRN BJÖRKMAN

Proletären 39, 2005