Hoppa till huvudinnehåll
Av

S säger ja till dagbarnföretag

Barnomsorgsföretaget Ströms slott AB ansöker om tillstånd för 300 privata dagbarnvårdare i Göteborg och undfallenheten bland kommunpolitikerna är monumental. Endast en stadsdelsnämnd säger nej.


Proletären har tidigare rapporterat om barnomsorgsföretaget Ströms slott AB som anställer arbetslösa kvinnor, ofta med invandrarbakgrund, som privata dagbarnvårdare.

Efter en lagändring förra året har all så kallad pedagogisk omsorg rätt till barnomsorgspeng från kommunen och Ströms slott AB har varit snabba att utnyttja systemet. Företaget lägger beslag på barnomsorgspeng och arbetsmarknadsstöd medan de anställda dagbarnvårdarna får en icke kollektivavtalsenlig ersättning för sitt arbete.

De barn som placeras i verksamheten berövas rätten till barnomsorg i integrerade barngrupper, i anpassade lokaler med utbildade pedagoger. Regeringen har med sin lagändring öppnat dörren för en segregerad barnomsorg och systemet hotar hela idén om en gemensam offentligt driven förskola.

I besparingstider ser snåla kommunpolitiker Ströms slott som en möjlighet att slippa bygga ut de egna förskolorna.

Ströms slott expanderar fort, uppmuntrade av alla skattepengar som så enkelt förvandlas till arbetsfria inkomster. I april i år ansökte Ströms slott om tillstånd att anställa upp till 300 dagbarnvårdare i Göteborg. 15 dagbarnvårdare i respektive stadsdel som i genomsnitt kan ta hand om fem barn var.

Tjänstemännen i varje stadsdel har under sommaren skrivit tjänsteutlåtanden om ansökan från Ströms slott och samtliga uppmanar stadsdelsnämnderna att godkänna företagets ansökan. Tjänstemännen hänvisar till lagstiftningen som säger att privat pedagogisk omsorg som uppfyller de krav på kvalitet och säkerhet som ställs på motsvarande kommunal verksamhet ska godkännas och beviljas barnomsorgspeng.

Nu har kvaliteten på barnomsorgen inom Ströms slott ifrågasatts efter inspektioner i Uddevalla kommun, vilket föranleder de flesta tjänstemän i Göteborg att göra ett förbehåll. De dag-barnvårdare som anställs ska ha utbildning och erfarenhet samt behärska det svenska språket. De lokaler som barnen vistas i ska vara ändamålsenliga.

Men redan de brister i omsorgen som hittills har redovisats borde vara tillräckligt skäl att avslå ansökan från Ströms slott. Företagets vd, Magnus Jacobsson, erkänner utan omsvep att de allra flesta av hans anställda helt saknar utbildning.

Biträdande utbildningsminister, Nyamko Sabuni (FP), med ansvar för förskola och barnomsorg, säger att reglerna för pedagogisk omsorg ska skärpas och att kommunerna har alla möjligheter att avslå en ansökan avseende omsorg utan utbildad personal.

Ändå har 18 av 20 stadsdelsnämnder i Göteborg gått på tjänstemännens förslag och bifaller ansökan om barnomsorgspeng för privat pedagogisk omsorg. Endast i Backa stadsdelsnämnd blev det avslag. Härlanda har återremitterat ärendet till tjänstemännen och väntas fatta beslut i mitten av november.

Inget av partierna i Göteborg har konsekvent yrkat avslag på ansökan från Ströms slott. De flesta vänsterpartister ute i stadsdelsnämnderna har röstat nej och reserverat sig mot nämndens beslut, men inte alla. Med något undantag har samtliga socialdemokrater röstat ja och högern tillsammans med Miljöpartiet är hängivna privatiseringsivrare på skolområdet.

I en del stadsdelar har socialdemokraterna formulerat olika typer av avlatsbrev inför beslutet att godkänna ansökan från Ströms slott. Många har valt att ge grönt ljus till den privata barnomsorgen generellt men sedan delegerat till stadsdelschefen att godkänna varje enskild dagbarnvårdare.

I Bergsjön godkänns ansökan från Ströms slott med förbehållet att kollektiv-avtal eller motsvarande ska finnas vid anställning av personal. Något som Magnus Jacobsson tydligt har deklarerat inte är aktuellt eftersom dagbarnvårdare enligt avtal ska ha betalt per arbetad timme medan de anställda i Ströms slott AB har betalt per barn, vilket är en del av affärsidén. Ett skäl så gott som något för Göteborgs styrande majoritet, S, V och MP, att sätta ner foten och rösta nej redan från början.

Ett annat sätt för socialdemokraterna att verka principiella är en skrivelse som i flera stadsdelsnämnder finns bifogad till protokollet. Skrivelsen uttrycker en ”stor oro över hur Ströms slott AB bedriver sin verksamhet i praktiken” och betonar vikten av att regelbunden tillsyn av verksamheten genomförs. I några stadsdelar har representanter även för andra partier, oftast V och MP, men ibland också borgerliga partier, skrivit under denna skrivelse. Men varför då inte rösta för att ansökan från Ströms slott avslås? Sammantaget är den politiska undfallenheten i Göteborgs stadsdelsnämnder monumental.

Christer Westberg (S), ordförande i Backa stadsdelsnämnd som avslog ansökan från Ströms slott, säger till Proletären att många socialdemokrater i Göteborg har uttryckt en stor tveksamhet inför verksamheten, och att han inte vet varför de andra röstade ja.

– Vi har exakt samma information i ärendet och det här är ingen bra verksamhet. Det handlar om barnens trygghet och säkerhet och vi tycker att det ska krävas pedagogisk utbildning för att ta hand om andras barn.

Svaret på frågan varför socialdemokraterna är villiga att offra både kollektivavtal och kvalitet inom barnomsorgen ligger med största sannolikhet i köerna till den kommunala förskolan. Göteborg har i många år haft stora problem med att uppfylla kraven i lagen och nästa år kommer det enligt prognoserna behövas över 1000 nya platser för att kommunen ska kunna erbjuda plats till alla som behöver.

Då seglar företagaren Magnus Jacobsson in som räddaren i nöden och avlastar inte minst de invandrartäta förorternas barnomsorg. Att skattepengar förvandlas till profit eller att barnen får en betydligt sämre omsorg är uppenbarligen underordnat för budgetfixerade kommunpolitiker.