Hoppa till huvudinnehåll
Av
Gymnasielärare

Protesterar mot sänkt lön

På Karolinska sjukhusets akutmottagning i Huddinge protesterar de anställda mot lönesänkningar på flera tusenlappar i månaden.


I januari lämnade anställda på akutkliniken i Huddinge upp en namnlista till sjukhusledningen. Undersköterskor och sjuksköterskor protesterar mot förändrade lönevillkor som ger kraftiga lönesänkningar för uppemot 1400 anställda på Karolinska sjukhuset i Solna och Huddinge.

– Namnlistan skrevs och började cirkulera på julafton, berättar undersköterskan Kia Andersson. Det säger något om engagemanget och hur starkt vi som jobbar känner i den här frågan. På kort tid samlades över 130 namn in. Vi utgick från vår arbetssituation här på akuten.

Sedan 1999 har flera kliniker på Karolinska tillämpat ett poängsystem för att locka anställda till svårbemannade arbetspass. Samtidigt har grundlönerna hållits tillbaka. För två år sedan sa arbetsgivaren upp avtalet. Nu ska poängsystemet ersättas med ett tabellsystem.

– Jag förlorar upptill 3000 kronor efter skatt, säger undersköterskan Kia Andersson. Folk är fruktansvärt arga. Det är många arbetskamrater som har dyra lån och är ensamstående. En sådan saftig lönesänkning känns i plånboken.

För att tabellsystemet ska gälla måste 75-80 procent av klinikens arbetsstyrka ställa upp på det. Tabellsystemet innebär att personalen får arbeta treskift och varva dag-, kvälls- och nattpass med varandra. De som inte vill eller kan gå efter tabellsystemet får nöja sig med grundlön.

– Jag förlorar 4100 före skatt, fortsätter sjuksköterskan Kenneth Lindberg. När skatten är dragen blir det 2800 kronor. Det är klart att en del börjar se sig om efter andra anställningar. Det är tufft att jobba här. Hög personalomsättning.

På Karolinskas akutklinik i Huddinge arbetar ca 180 anställda. Merparten är sjuk- och undersköterskor och förhållandet mellan dessa undersköterskor 70-30 procent.

På ett dag- eller kvälls- pass går 25 personer. Nattetid är bemanningen drygt tio personer. En vanlig arbetsdag tar akutmottagningen emot uppemot 300 patienter.

– Vi undersköterskor drabbas särskilt hårt eftersom vi är utestängda från nattpassen, menar Kia Andersson. Sedan några år vill kliniken bara ha sjuksköterskor på nätterna. Vi kan med andra ord inte gå på det nya tabellsystemet även om vi skulle vilja. Och just därför åker vi på sänkt lön!

Enligt sjukhusledningen ska omläggningen av lönesystem vara kostnadsneutral.
Skälet sägs inte vara att spara pengar. Nya ob-ersättningar ska kompensera för den tidigare poängsättningen. Men det förefaller inte som om någon på akutkliniken håller med om detta.

– Folk har ilsknat till över hela sjukhuset, understryker Kia Andersson. Men det är bara vi som har skrivit namnlistor och gått ut i media. Kommunal är naturligtvis med oss. Jag har hållit på med facket i flera år. Men själva namnlistan lämnade jag över i egenskap av bara medarbetare.

Nu bollas frågan om det nya lönesystemet mellan olika verksamhetschefer och byråkratiska enheter på sjukhuset. Tanken är att de nya lönerna ska omsättas på de enskilda klinikerna och träda i kraft till sommaren. Detta förutsätter dock att personalens protester inte lyckats sätta käppar i hjulen.