Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Privata hemtjänstföretag berikar sig mer”

– Det är horribelt att föreslå att de privata hemtjänstföretagen också ska kompenseras om kommunen tvingas skjuta till mer pengar i den egna verksamhet, säger Erik Anderson till Proletären.


Erik Andersson är kommunstyrelseledamot för Kommunistiska Partiet i Gislaved. I Gislaveds kommun röstade en knapp majoritet för att införa LOV för en månad sedan. Kommunisterna var bland dem som röstade nej.

Erik Anderson är av flera anledningar inte alls överens med det så kallade välfärdsrådets slutsatser och förslag.

Han tycker att det talas alldeles för mycket om hur bra det kommunala självstyret är, när oberoendet i själva verket är på god väg att rämna.

– I vissa ideologiskt viktiga frågor så upphäver man allt vad kommunalt självstyre heter, som exempelvis när LOV, lagen om valfrihet inom äldre- och handikappomsorgen, ska bli tvingande för kommuner 2014.

– Det hela håller på att utvecklas till en ren expeditionsadministration åt regeringen, menar Erik Anderson.

Han gillar inte alls förslaget att det exempelvis ska vara Socialstyrelsen som ska godkänna vilka privata företag som ska få verka i hemtjänsten, och inte kommunerna.

– Dessutom är det ju så att många privata hemtjänstföretag kan plocka russinen ur kakan, som till exempel att ta jobb i tätort och på dagtid, medan de tyngre uppdragen som jobb på helger och landsbygden måste läggas ut på kommunen för att de ska bli utförda, säger Erik Anderson.

Det finns inte heller några kvalitetsgarantier i systemet när privata tar över driften. Och med tiden kommer det att bli stora koncerner som tar över efter att de små privata företagen gett upp.

– Nu talar man väl om kvinnan som startar eget. Men om det blir så att hon får en förändrad familjesituation eller vad som helst och beslutar att lägga ner sin verksamhet. Ja, då är det ändå kommunen som tvingas in, eftersom de har det övergripande ansvaret.

Förslaget att även privata hemtjänstföretag ska ersättas om kommunen tvingas skjuta till pengar i den egna verksamhet ser Erik Anderson som mycket märkligt.

– Här sägs det att det ska bli billigare och effektivare med privata företag. Man ska slippa kommunal byråkrati och allt möjligt sådant. När det sedan visar sig att vårdbehovet varit större än beräknat och kommunen måste skjuta till mer pengar i sin verksamhet, då ska också de privata företagen ha mer pengar.

– Det är helt absurt, säger Erik Anderson som absolut inte vill se något av välfärdsrådets förslag bli en verklighet i någon av landets kommuner.