Hoppa till huvudinnehåll
Av

Övergång till förnybart är möjlig!

– Olyckan har fått fruktansvärda effekter på omgivningen och kommer troligtvis att påverka människors hälsa i generationer framöver, säger Gunilla Meurling, från Miljöförbundet Jordens Vänners energiutskott, till Proletären.


Däremot anser Gunilla Meurling att det är mindre viktigt hur många härdsmältor som har inträffat. Det viktiga är att det som hänt i Japan påminner alla om att kärnkraft är förknippad med stora risker som de flesta av oss inte är villiga att acceptera.

– Varför ska vi fortsätta med kärnkraften när vi vet att en övergång till förnybar energi är helt möjlig? Och när vi dessutom också vet att sådan energiomställning kan föra med sig en massa andra positiva effekter, frågar hon

Det som Gunilla Meurling syftar på är mer demokrati och mindre ekonomiska klyftor och geopolitiska spänningar i världen. Hon säger sig inte vara förvånad över att man i Japan varit senfärdig med att bekräfta allvaret i kärnkraftsolyckan i Fukushima.

Gunilla Meurling tar jämförelsen med vad som hände i Forsmark 2006 när strömförsörjningen i verket slogs ut när flera reservgeneratorer inte satte igång efter ett strömavbrott i det lokala elnätet.

– Det tog tid innan man bekräftade allvaret även vid det tillfället. Men det är klart, det är mycket som står på spel för en industri som genererar så mycket pengar. Och det påverkar informationen till allmänheten negativt.

Hur stora effekterna av Fukushima-katastrofen blir för svensk del avgörs till stora delar av hur stort motståndet mot denna riskfyllda energiform är bland innevånarna, menar Gunilla Meurling.

– I Jordens Vänner har vi varit engagerade i flera lokala demonstrationer under månaderna efter olyckan i Fukushima. I sommar blir det också ett stort klimatläger i Göteborg där vi kommer att satsa på att sprida kraften från kärnkraftsmotståndet i Tyskland och Finland till Sverige, säger hon.