Hoppa till huvudinnehåll
Av
Gymnasielärare

Nacka inte biblioteken!

På marknaden råder ingen demokrati. Sveriges Författarförbund protesterar när Nacka som första kommun i landet vill privatiserar samtliga folkbibliotek.


9 december beslutade kulturnämnden i Nacka att upphandla driften av kommunens samtliga sex bibliotek. Protesterna låter inte vänta på sig. 17 februari samlade Sveriges Författarförbund till en manifestation vid Nacka Forum.

Det är isande kallt när den borgerliga kulturskymningen sveper över landet. Men ett hundratal personer sluter ändå upp med plakat och facklor i vintermörkret. Förbundets ordförande, poeten Mats Söderlund, tar till orda:

– På marknaden är det pengarna som styr! ropar han med klar stämma. På marknaden råder inte demokrati! Vi litar inte på marknadskrafterna. På marknaden finns varken solidaritet, rättvisa eller öppenhet. Det här är i grunden en fråga om människosyn.

Nacka kommun styrs av en borgerlig majoritet bestående av moderater, folkpartister och kristdemokrater. Moderaterna är största parti med 29 av fullmäktiges 61 platser. Här finns en nyliberal agenda om att all verksamhet ska privatiseras oberoende av konsekvenserna.

– Politikerna svarar själva att det handlar om ideologi, fortsätter Mats Söderlund. Men vi ser folkbiblioteken som ett demokratiskt fundament. Om vi lämnar ut dessa värden till marknaden kommer de att definieras av vinstintressen utifrån utbud och efterfrågan.

Mats Söderlund avbryts av publikens applåder och skanderingar: ”Nacka inte biblioteken!”, ”Stoppa utförsäljningen!” och ”Ingen blir glad av entreprenad!”. Tidigare på dagen har han varit med och överlämnat protestlistor med 4000 namn till kommunpolitikerna.

I ett upprop slår författarförbundet fast att den ideologiska grunden för den svenska bibliotekslagen är Unescos folkbiblioteksmanifest. Biblioteken får inte bli föremål för censur eller utsättas för kommersiella påtryckningar. Därför måste de drivas i offentlig regi.

– De säger att privata aktörer ska sköta driften, fortsätter Mats Söderlund. I praktiken innebär det att marknaden kommer att ge låntagarna det som marknaden tjänar mest på att ge dem. Vi kräver att politikerna lyssnar och att upphandlingen stoppas.

Kommunens bibliotek i före detta Sickla industriområde såldes ut och togs över av personalen redan 2007. Idag stoltserar Dieselverkstaden med att vara Sveriges enda bibliotek som drivs i aktiebolagsform. Konkurrensutsättningen har påverkat de kommunala biblioteken.

På några år försvann var fjärde anställd från Nackas bibliotek. Personaltätheten är lägre än riksgenomsnittet. Barnen i Nacka har sämre möjligheter att låna barnböcker än barn i andra kommuner. Detsamma gäller vuxna personer. Ytterligare privatiseringar gör inte saken bättre.

– Om biblioteken ska drivas med vinst försvinner sådan litteratur som inte läses av många, menar den demonstrerande läraren Kersti Wannberg. Utbudet blir mindre och de som inte har pengar får färre böcker att läsa.

Biblioteket i Nacka Forum hade över en halv miljon besökare under 2009. Många av dessa är skolungdomar. Genom det kommunala folkbiblioteket får de tillgång till litteratur som de själva annars inte skulle stöta på.

– Biblioteken ska inte vara privata, huttrar Kersti Wannberg sammanbitet. De ska vara allmänna. På biblioteket är alla lika, där finns ingen värdering av människor. Det spelar ingen roll om du är snickare, hemlös eller börsmäklare. Alla har rätt till bibliotek.

Ingen kommun i landet går så långt i fråga om privatisering och upphandling av biblioteksdriften som just Nacka kommun. Därför är protesterna här extra viktiga. Annars kan fler nyliberala kommunpolitiker få för sig att ta efter.