Hoppa till huvudinnehåll
Av

”Lönen är fruktansvärt dålig”

– Lönerna är fruktansvärt dåliga! Det säger Ida Lif som jobbar som personlig assistent, ett typiskt lågavlönat kvinnodominerat yrke.


Ida Lif har arbetat som personlig assistent i flera år, och tycker att det finns många positiva aspekter av arbetet. Men lönen är knappast en av dem.

– Det är ett viktigt arbete och vi ska ha rätt betalt. Nu är grundlönen dålig och vi har dåligt ob-tillägg. Som mest tror jag att jag tjänar 187 kronor i timmen med ob på röda helger, berättar hon.

Dessutom finns det en speciell lönenivå för nattjour som är rent ut sagt usel. Under nattjouren får de personliga assistenterna vila i ett särskilt rum, men om något händer ska de rycka in och jobba som vanligt.

Ida Lif fick själv erfara den låga lönen för första gången i somras.
– Då jobbade jag tio timmar nattjour, och när jag sedan fick lönebeskedet såg jag att jag bara tjänar 25 kronor i timmen på nattjouren! Det var en chock. 250 spänn för tio timmars arbete! Jag fattar inte att Kommunal har godkänt så låga löner på nätterna.

• Vad tycker du då om att flera industrifack sagt nej till kvinnopotter?
– Det är fruktansvärt! Det ska ju vara jämställt och lika löner. Speciellt inom servicesektorn och omvårdnadsyrkena så är lönerna väldigt låga.

Ida Lif tror att de låga lönerna inom exempelvis personlig assistans bland annat beror på att många av de anställda är outbildade. Många är också invandrare, och har dålig kunskap om sina rättigheter.

– De kan inte så mycket svenska och blir lätt utnyttjade. Ja, vi är en väldigt utnyttjad arbetskraft helt enkelt, säger hon.

• Vad krävs det då för att få upp lönerna?
– Samordning och organisering mellan assistenterna. Som det är idag så har vi väldigt lite kontakt med varandra, så det är svårt. Men det är bättre organisering som behövs.

En annan svårighet är de osäkra anställningsförhållandena inom branschen. Detta är en viktig fråga, som Ida Lif hade velat att Kommunal lyfte i avtalsrörelsen.

– Vi kan så lätt bli utbytta. De tar bara in nån annan. Det finns inga fasta anställningar, utan anställningen varar bara så länge uppdraget varar, berättar hon.

Dessutom är heltidsanställningarna nästan obefintliga.

– I mitt anställningsbevis står det inget om hur många procent jag är anställd på. Det kan variera väldigt mycket.

För att klara ekonomin gäller det att vara kreativ. Ida Lif berättar att många har ett extrajobb för att få det att gå ihop, eller så jobbar de hos flera klienter samtidigt.

– Själv har jag haft en fast klient och varit springvikarie vid sidan om för att få ihop fler timmar, berättar hon.

Den låga lönen och de dåliga arbetsvillkoren har gjort att personlig assistans blivit ett så kallat genomgångsyrke för många. Också Ida Lif funderar på att söka sig bort i framtiden, enbart på grund av att villkoren är så usla. Annars hade hon gärna stannat inom branschen.

– Absolut! Det är ett väldigt värdefullt yrke. Vi jobbar med människor på många olika sätt. Det är bara synd att det inte värdesätts. Som det är idag är det så mycket utnyttjande. Och det är inte okej!