Hoppa till huvudinnehåll
Av

Krigsförklaring mot facket

Svenska Elektrikerförbundet har reagerat kraftfullt mot det nya förslaget och kallat det för ett beställningsjobb åt arbetsgivarna och en krigsförklaring mot facket.


– Elsäkerhetsverkets förslag vänder upp och ner på det nuvarande systemet, säger Thomas Åberg, elektriker och förtroendevald i Elektrikerförbundet.

Vi träffar Thomas Åberg på Järntorget i Göteborg i snålblåsten en torsdagsförmiddag, där han tillsammans med andra medlemmar i Elektrikerförbundet och fackförbundet Seko samlar in namn för att protestera Elsäkerhetsverkets förslag till nya behörighetsregler för elektriker.

Svenska elektrikerförbundet bedriver sedan tidigare en namninsamling bland de egna medlemmarna ute på arbetsplatserna, men i Göteborg har facket valt att också rikta sig till allmänheten.

Det här är tredje dagen på raken som elektrikerna tillsammans med Seko gör sig till en del av gatubilden, med flaggor, västar, informationstält och namninsamlingslistor.

– Risken är att elinstallationer blir oändligt mycket dyrare om vi själva måste betala för vår behörighet. Den kostnaden kommer drabba konsumenten, det vill vi upplysa allmänheten om.

Att förslaget till nya regler skulle förbättra elsäkerheten är något som Thomas Åberg ställer sig frågande till.
– Sverige är tillsammans med Norge det land i världen som har säkrast elinstallationer. Vi har väldigt få elrelaterade olyckor, vissa år är det inte en enda.

Samtidigt påpekar han att möjligheten till vidareutbildning för att förbättra säkerheten är ett fackligt krav sedan länge.

– Kompetensutveckling är något vi ständigt efterlyser i avtalsrörelserna, men det är inte något som ska styras med en behörighetsförordning där våra medlemmar själva för stå för kostnaderna.

Nu befarar facket lönedumpning till följd av det nya förslaget, eftersom det innebär att vissa arbetsmoment kan komma att utföras av andra arbetare än de behöriga elektrikerna.

– Vi fruktar att det här kommer att skapa A- och B-lag bland elektrikerna som öppnar för att pressa lönerna genom att företagen anlitar utländsk arbetskraft.

Thomas Åberg berättar att elektrikerna hittills inte haft några större problem med lönekonkurrens från utländsk arbetskraft.

– Vi har klarat oss tack vare en stark ellagstiftning, men det praktiseras redan i andra branscher. Byggnads har levt med det i många år nu.

• Vad har ni fått för reaktioner från allmänheten när ni samlat in namn?
– Vi har mötts av bra reaktioner när vi fått förklara vad frågan handlar om. Det är bara ett fåtal som har varit negativa och inte vill skriva på våra listor.

– Namninsamlingarna är en viktig del av vårt remissvar till Elsäkerhetsverket, och vi kommer också att uppvakta riksdagspolitiker från Göteborg i frågan.