Hoppa till huvudinnehåll
Av

IF Metall positivt till inhyrning

Ledningen för IF Metall ser bemanningsföretag som ett positivt inslag på arbetsmarknaden, trots att arbetsköparna utnyttjar inhyrda arbetare för att slippa fastanställa egen personal.


Ledningen för IF Metall ser bemanningsföretag som ett positivt inslag på arbetsmarknaden, trots att arbetsköparna utnyttjar inhyrda arbetare för att slippa fastanställa egen personal.

Bemanningsföretagen fortsätter att växa och redovisar en omsättning på 5,3 miljarder för årets första halvår, en ökning med 33 procent jämfört med tidigare år. Liksom tidigare är det framförallt inom industri- och tillverkning som uthyrningen ökar.

Det är ett känt faktum att bemanningsföretagen används av arbetsköparna för att sätta anställningstrygghet och andra rättigheter på arbetsmarknaden ur spel. Detta till trots uttalar Anna Gustafsson, ombudsman på IF Metall med ansvar för bemanningsavtalet, sitt gillande över bemanningsföretagens framväxt.

Under rubriken ”Metall positivt till ökad inhyrning” förklarar hon i Dagens Nyheter (27/8), att IF Metall ser bemanningsföretag som en inkörsport på arbetsmarknaden för unga och invandrare. När Proletären ringer upp Anna Gustafsson bekräftar hon det som både sin egen och förbundets uppfattning.

– Vi ser bemanningsföretagen som ett positivt inslag på arbetsmarknaden, och vi ser det som positivt att våra medlemmar får arbete. Men bemanningsföretagen får inte ta överhanden. Vi vill så klart att våra egna företag anställer också. Det framgick inte av artikeln i DN.

– Vi ser en fast anställning i ett bemanningsföretag, där villkoren är reglerade i avtal, som bättre än korta visstidsanställningar.

Anna Gustafsson håller också fast vid att bemanningsföretagen fungerar som en inkörsport på arbetsmarknaden.

– Om man kommer in på Volvo som bemanningsanställd kan det i sin förlängning leda till en fast anställning.
• Men är det inte ett problem att bemanningsföretagen kan användas för att åsidosätta anställningstryggheten?
– Det måste så klart finnas en begränsning. Tidigare fanns det ju ett förbud mot bemanningsföretag, men nu får vi reglera det avtalsmässigt. I förra avtalsrörelsen reglerade vi till exempel återanställningsrätten. Det får inte bli så att bemanningsföretag ställs mot rätten till återanställning.

Organisationsgraden bland bemanningsanställda är generellt låg, men enligt Anna Gustafsson har andelen ökat hos IF Metalls medlemmar från 2000 till 6000 de senaste två åren.

– Som facklig organisation måste vi företräda alla våra medlemmar, även de som är anställda av bemanningsföretag.

• Kan det inte vara så att det framförallt är medlemmar som blivit uppsagda från sina fasta jobb och nu jobbar som bemanningsanställda som står för ökningen?
– Så kan det vara, många av våra medlemmar som blivit uppsagda kommer tillbaka via bemanningsföretag.

Det är inte alla inom IF Metall som delar Anna Gustafssons uppfattning om att bemanningsföretagen är ett positivt inslag på arbetsmarknaden.

Sedan mass-uppsägningarna under krisen 2008-2009 har industrikapitalisterna haft den uttalade strategin att öka andelen inhyrda för att lättare kunna göra sig av med personal vid konjunktursvängningar, något som upplevs som ett problem bland fackligt aktiva ute på arbetsplatserna.

På förbundets kongress tidigare i somras hade flera IF Metall-klubbar lämnat in motioner i bemanningsfrågan.

En av dem är verkstadsklubben vid Volvo Lastvagnars hyttfabrik i Umeå, som i sin motion krävde att IF Metall ska verka för att begränsa bemanningsföretagens inflytande.

”Användande av bemanningsföretag är resultatet av ett medvetet beslut från arbetsgivaren att varaktigt begränsa eller minska antalet fast anställda”, konstaterar klubben i sin motion.

– Vi fick inget gehör på kongressen för vår motion, berättar Gunnar Pettersson, ledamot i Verkstadsklubbens styrelse och författare till motionen.

– Men det blev en diskussion om hur bemanningsföretagen påverkar arbetsplatserna. Resultatet av den ökade inhyrningen är ju att fackets positioner försvagas.

Gunnar Pettersson påpekar att bemanningsföretagens ökade verksamhet är ett tvådelat problem, där det är självklart att kämpa för att de bemanningsanställda ska arbeta under bra villkor.

– Men den övergripande frågan anser vi är att begränsa bemanningsföretagen och den omfattande inhyrningen.

• Togs det något principbeslut på kongressen att IF Metall ska uttala sig för ökad inhyrning?
– Jag var själv inte på kongressen, så jag vet inte exakt vad som sades. Jag tror inte det togs något sådant uttalande, men jag vet att det finns flera olika uppfattningar i den här saken inom förbundet.

• Hur ser det ut på er arbetsplats, har inhyrning från bemanningsföretag varit ett problem även för er?
– I klubben har vi sedan länge en policy som säger att bemanningsverksamhet inte hör hemma på vår arbetsplats. Det känns som det korrekta sättet, istället för att godkänna den fragmentisering av arbetsplatserna som bemanningsföretagen medför.

Gunnar Pettersson kan på rak arm påminna sig två tillfällen då verkstadsklubben godkänt inhyrning. Då har det varit vid tillfälliga arbeten och det saknats kunnig personal bland de anställda.

– Jag tror det sammanlagt handlar om åtta veckor under alla år som jag har suttit med i klubbstyrelsen, avslutar Gunnar Pettersson.