Hoppa till huvudinnehåll
Av
Kommunistiska Partiet, Gislaved

”Flodhästuppror” mot omöjlig situation på BB

Att vänta barn är något oerhört stort i livet. Nio månaders väntan, en tid av förhoppningar och förväntan – men också mycket oro. Kommer förlossningen att gå bra? Kommer barnet att vara friskt? Om det är långt till BB – kommer vi att hinna in i tid?


Med de stora nedskärningar i vården som skett under senare år, så har oron blivit allt mer befogad för blivande föräldrar. Inte minst i Västernorrlands landsting, som under senare år genomgått ett veritabelt stålbad.

I landstinget finns tre sjukhus, i Sollefteå, Örnsköldsvik och i Sundsvall. Det senare är länssjukhus och det enda av sjukhusen som har kapacitet att klara de verkligt komplicerade förlossningarna och de mycket för tidigt födda barnen.

Ändå har så stora uppsägningar gjorts här, av såväl barnmorskor som undersköterskor, så även flera av de kvarvarande barnmorskorna sagt upp sig till följd av att arbetssituationen blivit för tuff. (Se faktarutan.)

Chefen på kvinnokliniken, läkaren Kenneth Challis med 27 års tjänst bakom sig, har, liksom övrig personal, kritiserat nedskärningarna och påvisat den bristande kapaciteten på kliniken till följd av dessa – och fått sparken av den nytillsatta sjukhusdirektören, Karin Rapp, tidigare klinikchef på kvinnokliniken och den som beslutat om nedskärningarna.

För att försöka råda bot på barnmorskebristen har man erbjudit barnmorskor som låter bli att ta ut sin sommarsemester 30000 kr för 4 veckor (eller 6000 kr/vecka). Redan idag är personalen utarbetad – så hittills har få nappat på ”erbjudandet”, klokt nog.

Självfallet har kritik riktats mot de vansinniga nedskärningarna i media, men de som gått mer konkret till väga är två unga kvinnor i Sundsvall, som väntar tvillingar i juli.

De har skrivit en insändare i pressen med svidande kritik mot den politiskt ansvariga ledningen för landstinget, främst riktat till sjukvårdslandstingsrådet Jacomina Beertema (moderat och själv läkare).
De har också startat en namninsamling på Internet, som hittills (15/5) fått 2900 underskrifter. Den som vill skriva under går in på www.namninsamling.se/flodhästupproret.

För att få lite med bakgrund till varför man startat sitt ”Flodhästuppror” som man kallar det, så kontaktar jag upphovskvinnorna, Frida Norberg och Malin Järund och får en intervju i deras hem, ett radhus två stenkast från Sundsvalls sjukhus.

Det doftar härligt av nybakade bullar när dörren öppnas av Malin, så jag tar tacksamt emot erbjudande om fika under tiden som vi samtalar om upproret och bakgrunden till det.

– När jag var på graviditetsjympa nyligen, och vi låg ett antal stormagade kvinnor i en bassäng med magarna i vädret, så tyckte jag vi såg ut som ett gäng flodhästar, säger Frida. När sen Malin och jag kände, att vi måste reagera på nåt sätt över den vansinniga situationen på BB inför sommaren, så kom vi på det här med Flodhästupproret. Inte bara för de stora magarnas skull, men flodhästar är inte att leka med om man hotar dem och deras avkomma. De kan bli väldigt aggressiva och farliga…

• Vad är det som fått er att reagera, egentligen, frågar jag, hur kommer det att bli på BB i sommar?
– Jo, då kommer bara två kvinnor i värkarbete kunna tas om hand samtidigt! Vi uppmanas ringa när det är dags att åka in. En barnmorska ska då avgöra per telefon, om vi måste ska ta oss till ett BB i Östersund – 20 mil bort eller Hudiksvall, 8 mil, ifall det är platsbrist! svarar Frida med handen på den runda magen. Det är ju särskilt oroligt när man väntar tvillingar, förstås, det hör ju inte till ”normalförlossningarna”.

• Tidigare i veckan gick ni ju också ut i pressen med ett öppet brev till landstingsrådet Berteema, som gick ut hårt i valrörelsen i höstas med utfästelser om att komma tillrätta med vårdkaoset i landstinget – vad säger ni om det svar ni fick?
– Det var mest tomma ord – och ett förslag om att satsa på utbildning av fler barnmorskor, helst här i Sundsvall. Det behövs, det råder ju brist på barnmorskor i landet – men det löser ju inte den nuvarande krisen på flera år, svarar Malin. Berteema påstår att hon tar ansvar för sjukvården, och det ska hon ju! Hon är skattebetalarnas arbetstagare – men vi vill se handling – inte bara ord!

– Kvinnokliniken hade ju redan gjort ”rationaliseringar” under de senaste åren och uppnått förväntat resultat, enligt klinikchefen Challis rapport, som vi tagit del av – ändå räckte inte det till för sjukhusledningen, påpekar Frida. Smärtgränsen är nådd för personalen, som förutom att de blivit mycket färre också fått sämre arbetsscheman. Att då begära att de ska avstå från sommarsemester är ju omänskligt. Då är väl alla utbrända till hösten. Som tur är, har visst inte många nappat på att skjuta på sin ledighet.

• Så hur ser ni på den närmaste framtiden? undrar jag. Vad kan göras?
– Om det nu är omöjligt att få fler barnmorskor till sommaren, för de som fått sluta har säkert fått andra jobb, så får man väl åtminstone återanställa undersköterskor, så barnmorskorna slipper göra deras ar-betsuppgifter också, som nu är fallet, svarar Malin. Barnmorskorna räknar också med, att det kommer att bli mycket mer telefonsamtal i och med all oro om man får komma till Sundsvalls BB eller inte.

• Hur ska ni fortsätta upproret? Hur ser ni på er roll som initiativtagare till aktionen?
– Vi har satt ett slutdatum för namninsamlingen på Facebook till 27/5, upplyser Frida. Sen hoppas vi kunna dra ihop några fler i samma situation som vi och uppvakta politikerna i något lämpligt sammanhang.

– Vi ser det också som så, att vi inte bara agerar i eget intresse, som blivande föräldrar, utan vi för ju också personalens talan, säger Malin. Vi släpper inte frågan! Det är samtidigt ett ansvar, att föra det här framåt, att få politikerna att agera, inte bara komma med floskler. Vi låter oss inte hunsas! Vi ska tvinga fram praktiska lösningar, hoppas vi, och inte bara för sommaren, utan för framtiden.

Med de orden avslutas min intervju. Jag önskar lycka till med upproret. Om inte politikerna och tjänstemännen snabbt tar sitt ansvar, så är risken stor att taxichaufförer får agera barnmorskor på E4:an mot Hudiskvall eller E14 mot Östersund i sommar. Landstinget har nämligen storslaget tagit på sig kostnaderna för BB-transporterna!
Fakta

”Flodhästuppror” mot omöjlig situation på BB

Förlossningsvården i Sundsvall
  • Hösten 2009 hade kvinnokliniken i Sundsvall 24,7 helårsarbetande undersköterskor och 42,2 helårsarbetande barnmorskor och sjuksköterskor.
  • Idag har kliniken 13 helårsarbetande undersköterskor (-11,7) och budget för 36 (-6,2) helårsarbetande barnmorskor.
  • Vårdplatserna har minskat från 24 till 14. Under våren har samtliga enhetschefer sagt upp sig från sina chefsförordnanden och tre barnmorskor formellt sagt upp sig. Ytterligare två barnmorskor har aviserat att de kommer att lämna sina jobb.
  • Dessutom har klinikchefen, läkare, blivit uppsagd.
  • Under hösten 2010 ökade kort- och långtidssjukskrivningarna på klinken från 5,2 till 10,1 procent.