Hoppa till huvudinnehåll
Av

Fler otrygga jobb i kommunerna

Trots att de otrygga jobben skulle bli färre i kommunerna har antalet timvikarier istället ökat med 10 procent till nästan 100 000 sedan 2009.


Räknas också visstidsanställda till denna kategori har var femte person otrygg anställning på arbetsmarknaden.
De som har otrygga jobb tjänar sämre jämfört med fast anställda. Enligt en rapport från Kommunal 2011 var skillnaden 18 300 kronor för de med otrygga jobb mot 20 800 kronor för fast anställda.

I verkligheten är skillnaderna större på grund av att de som har otrygga jobb arbetar färre timmar. Fast anställda arbetar 89 procent av en heltid i snitt. Tillfälligt anställda kommer upp i 50 procent och de tjänar i medeltal endast 9 150 kronor före skatt.

Otrygga jobb gör det inte bara näst intill omöjligt att låna till bostad eller teckna ett mobilabonnemang.
Enligt Kommunals rapport känner var femte kvinna med otrygg anställning sig tvungen att skjuta upp barnafödande på framtiden. Var tionde man ger samma svar.

Kris och arbetslöshet leder till angrepp på löner och arbetsvillkor. Under 2000-talet har antalet tidsbegränsade anställningar ökat kraftigt. I början av 1990-talet var nio procent av det totala antalet anställningar i Sverige tidsbegränsade. 2009 var motsvarande siffra uppe i hela 14 procent.

Nu visar en granskning gjord av Dagens Samhälle att antalet otrygga jobb i kommunerna ökar i stället för att minska. Antalet timvikarier har ökat med 10 procent till nästan 100.000 sedan 2009. Inklusive de drygt 60.000 visstidsanställda, som ökat med 12 procent, jobbar nu var femte person i kommunerna på oacceptabla villkor.

Antalet timanställda har inte varit så många på 15 år och har ökat från 8,4 procent 1995 till 12,5 procent i fjol. Att timanställningarna ökar har flera orsaker, bland annat finns det en koppling till att vård och omsorg konkurrensutsatts.

År 2009 var 82 procent tillsvidareanställda i kommunerna, motsvarande siffra för 2011 är 80 procent. Under samma period har timmanställda ökat från 11 till 13 procent och visstidsanställda från sju till åtta procent.

Det är framförallt unga som har svårt att få fasta jobb. Omkring hälften av alla unga arbetar i dag på olika former av tillfälliga anställningar.

En ny studie vid Umeå universitet visar att det ökar risken att bli sjuk.

Över hälften av de som har tillfälliga jobb har psykiska besvär. I gruppen med fast jobb var det knappt var tredje person. Allra sämst mår de som enbart är hänvisade till vikariat medan projektanställningar upplevs som något säkrare.

Otryggheten är förödande för unga. Den som bara är anställd när arbete erbjuds kan aldrig räkna med att få arbeta när anställningen väl löper ut. Utan fast anställning och förutsägbar lön är möjligheterna till acceptabelt liv mycket begränsade.

Otrygga anställningar har utvecklats till att bli mer regel än undantag för stora grupper på arbetsmarknaden.

I förlängningen kommer det att sänka lönen för alla anställda på hela arbetsmarknaden och dessutom försämrar det hälsan för de som tvingas in i otrygga jobb.

Trots att all forskning, inte bara här i Sverige utan även internationellt, visar på mycket negativa effekter av otrygga anställningar överväger inte ens regeringen att se över förhållandena på arbetsmarknaden. Vilket kan förklaras med att arbetsköparna tjänar på detta.