Hoppa till huvudinnehåll
Av

EU och bemanningsföretag

Elsäkerhetsverket skulle se över och förenkla de nuvarande behörighetsreglerna. Istället kom ett helt nytt, EU-anpassat förslag.


Elsäkerhetsverket menar att det nuvarande systemet, som i grunden är lika gammalt som elektrifieringen av Sverige, är förlegat och anger två orsaker som varit vägledande för att formulera det nya lagförslaget. Det är dels bemanningsföretagens tillkomst på arbetsmarknaden och dels Sveriges medlemskap i EU med den fria rörligheten på arbetsmarknaden.

Vi kan inte i detalj bedöma vad som är bra och dåligt med det nuvarande systemet och utrymmet tillåter inte att vi förirrar oss i detaljer. Klart är att förslaget är ytterligare ett exempel på hur EU-medlemskapet försämrar tryggheten på arbetsmarknaden, där ansvaret förskjuts från företag till individ.

Bortom ytan av formuleringar om förbättrad elsäkerhet är Elsäkerhetsverket självt i sin utredning väldigt tydliga med vad förslaget får för konsekvenser på arbetsmarknaden:

”Den största förändringen sker för yrkesmannen som får en självständig ställning. Den omständigheten tillsammans med avskaffandet av kravet på att det ska föreligga ett anställningsförhållande ger en ökad frihet och rörlighet på arbetsmarknaden. Förslaget tillgodoser behovet av att vid arbetstoppar kunna anlita kompetent arbetskraft utan att behöva fastanställa personer, något som förbättrar förutsättningarna för bland annat bemanningsföretag att etablera sig på elinstallationsområdet.

Regleringen av yrkesmän och slopandet av krav på anställningsförhållandet leder också till ökad konkurrensneutralitet samt ökad rörlighet inom EES-området”.

Förslaget är nu utskickat på remiss till 65 remissinstanser. Förslaget ska presenteras för regeringen den första april.


Fakta

EU och bemanningsföretag

Elinstallationsbehörighet
    Nuvarande regler
  • Elinstallatör är person som meddelats behörighet av Elsäkerhetsverket.
  • Endast behörig elinstallatör eller yrkesmän (montör) under överinseende av behörig installatör får lov att utföra elinstallationer.
  • Behörig installatör och yrkesman ska vara anställd i samma företag.
  • Merparten av elinstallationsarbetet utförs idag av yrkesmän och inte av behöriga installatörer. Antalet yrkesmän överstiger också antalet behöriga installatörer.
    Elsäkerhetsverkets förslag
  • Alla som arbetar med elinstallationer ska ha ”elinstallationsbehörighet” för arbete på elektriska anläggningar för lågspänning. Den som vill arbeta med installationer på högspänningsanläggningar ska ha ”fullständig elinstallatörsbehörighet”.
  • Elsäkerhetsverket ska fastställa och övervaka de prov och praktikmoment som ska ingå för de olika behörigheterna.
  • Elektrikern får själv betala provkostnaden.
  • Kravet på att installatör och yrkesman (montör) ska vara anställd i samma företag avskaffas.
  • En ”omdömesgill värdering” ska avgöra vilka arbetsmoment som inte kräver behörighet. Elsäkerhetsverket nämner som exempel att gräva ledningsgator, resa stolpar och dra rör och kablar.