Hoppa till huvudinnehåll
Av

Dubbel hyra för likadan lägenhet

Torsdag den 10 december sammanträder hyresnämnden i Göteborgs tingsrätt för förhandlingar angående hyrestvist mellan Kollektivhusföreningen Trädet och allmännyttiga bostadsbolaget Poseidon.


– Vi har haft ett bra hyresavtal i 25 år och det vill vi behålla, förklarar Dan Ljung och Elin Strandell, ordförande respektive styrelseledamot i Kollektivhusföreningen Trädet, för Hyresnämndens representanter.

Kollektivhuset Trädet ligger i Göteborgsförorten Kortedala. Sedan 1985 har det fungerat som ett självförvaltande hus med kommunala bolaget Poseidon, tidigare Göteborgshem, som ägare.

Villkoren i det hyresavtal som Poseidon vill säga upp skiljer sig från andra hyresrätters. De boende i kollektivet Trädet har istället villkor som liknar de som gäller för bostadsrätter och villor, vilket i korthet innebär att hyreskostnaden påverkas av ränteläget. När räntan är låg minskar hyran och tvärtom.

Kollektivhusets gäster står själva för underhåll av fastigheten. Utöver hyran betalar de endast en mindre summa pengar till Poseidon för administration.

Idag, när ränteläget är lågt, har hyresgästerna i kollektivhuset nästan hälften så låg hyra jämfört med deras grannar som bor i jämförbara lägenheter i området.

– Kollektivhuset är ett experiment som har fallit väl ut, jag skulle vilja påstå att det är något unikt i Sverige, argumenterar Dan Ljung inför Hyresnämnden.

Argumenten biter inte på Poseidons representanter, som anser att avtalet är förlegat. Det kommunala bostadsbolaget, som länge lyft fram Trädet som något positivt, vill säga upp Trädets hyresavtal och chockhöja hyrorna.

Efter nyår inför regeringen rena marknadsprinciper på bostadsmarknaden som kräver att kommunalt ägda bostadsbolag ska drivas affärsmässigt. Då utgör de 39 lägenheterna i kollektivhuset Trädet ett irriterande exempel bland Poseidons närmare 23500 hyresrätter.

– Poseidon ser inte samma värden som föreningen gör, utan anser att det är en verksamhet som passar särskilt olämpligt att drivas affärsmässigt, förklarar Poseidons juridiska ombud under förhandlingen i Hyresnämnden.

På Allhelgonagatan i förorten Kortedala reser sig tio våningar höga punkthus, byggda vid 1950-talets mitt. På nummer 12 ligger kollektivhuset Trädet.

I en trea på fjärde våningen bor Håkan Lundqvist. Han betalar 3366 kronor i månaden för sin lägenhet, och han har funderat mycket på varför de som bor i grannfastigheterna ska betala nästintill de dubbla för samma boyta som han själv. Visserligen åläggs Trädets hyresgästerr 10 arbets- timmar i månaden som en del i hyran, men han konstaterar att de kostnader som Trädets hyresgäster sparar in på att administrera huset själva inte motsvaras av de stora hyresskillnaderna husen emellan.

– Vårt hus visar hur orättvis bo- stadsmarknaden är. Alla skulle kunna bo så här billigt, säger Håkan Lundqvist.

Håkan Lundqvist berättar att kollektivhuset grundades i en tid när dåvarande Göteborgshem hade svårt att få hyresgäster till husen i Kortedala. Idag är situationen annorlunda. I storstäder som Göteborg råder bostadsbrist samtidigt som nybyggandet av hyresrätter är nästintill obefintligt.

– Idag byggs bara bostadsrätter för medel- och överklassen. De få hyresrätter som byggs har hyror på nästan tiotusen kronor i månaden. Vem har råd att bo i de lägenheterna?

Intill kollektivhuset Trädet äger privata bostadsbolaget Stena Fastigheter Allhelgonagatan 10, ett tvillinghus till Trädet. Här bor Magda och Laszlo Miko.

De har bott i samma trea sedan 1970. För den betalar de 5907 kronor i månaden. Bara de senaste åren har hyran gått upp med dryga tusenlappen. Till skillnad från grannarna i kollektivhuset Trädet har Magda och Laszlo Miko inte fått någon hyressänkning när räntorna sjunkit.

– Hyran har aldrig sänkts under de fyrtio år som vi bott här utan det har varit återkommande höjningar, berättar Magda Miko. Förra året var det knappt någon räntehöjning, ändå höjdes hyran med tvåhundra kronor.

Magda och Laszlo Miko flyttade till Sverige som 19-åringar på 1950-talet. Idag är de pensionärer efter ett långt arbetsliv, han som rörläggare och hon som kallskänka. Som pensionärer har de låga inkomster, och hyran står för en stor del av utgifterna.
– Tänk om min man dör före mig, hur ska jag då ha råd att bo kvar, undrar Magda Miko.

Trots de återkommande hyreshöjningarna berättar paret att underhållet av huset är dåligt. Hyresvärden försöker bedöma reparationer som standardhöjning så att kostnaderna läggs på hyran.

– Tidigare ägde Poseidon huset, och det var likadant då, berättar Laszlo Miko. De brydde sig inte om att sköta underhållet, men de tjänade bra med pengar när de sålde huset.
Under vårt besök hos hyresgästerna i Kortedala guidas vi av John-Owe Johansson, pensionerad byggnadsarbetare som har bott i kollektivhuset Trädet i tolv år.

Sedan det blev känt att Poseidon vill säga upp Trädets hyresavtal är han en av de hyresgäster som engagerat sig i frågan Han har bland annat skrivit debattartiklar i såväl Proletären som Göteborgs-Posten.

– Det är ett tidens tecken att Poseidon vill säga upp vårt hyresavtal nu när allmännyttan ska göras marknadsmässig, konstaterar John-Owe Johansson.

– Vi är ett irriterande exempel som visar på orättvisan mellan de som får ta del av låg boränta och de som bor i hyresrätt och har hyror som är orimligt höga.

John-Owe Johansson påpekar att de orimligt höga hyrorna väntas bli ännu orimligare vid årsskiftet.

– Hyreshöjningar på 7 procent är aviserade efter nyår. Hur kan man motivera det när räntan enbart höjs med 1 procent? Det borde fastighets- ägarna och hyresgästföreningarna runt om i landet svara på.

Från sitt köksfönster på tionde våningen har han en magnifik utsikt, som sträcker sig inte bara över grannhusen utan också över ett vidsträckt skogsparti.

– När miljonprogrammets bostäder byggdes var det en skog av lyftkranar här utanför, berättar han och visar med en gest ut genom fönstret.

John-Owe Johansson var själv en av de byggnadsarbetare som under miljonprogrammets dagar var med och byggde bort bostadsbristen.

Idag ser han med upprördhet på hur bristen på bostäder åter blivit ett faktum, liksom att de allmännyttiga bostadsbolagen utvecklats till vinstdrivande företag.

– Det förs ingen bostadspolitik idag trots behov av bostäder. Varför inte finansiera ett rejält bostadsprogram med våra pensionspengar istället för att låta de cirkulera på banker runt om i världen, undrar John-Owe Johansson.

Tillbaka till hyresnämndsförhandlingarna mellan kollektivhusföreningen Trädet och bostadsbolaget Poseidon är positionerna låsta och förhandlingarna kommer att fortsätta under vintern.

Dan Ljung och Elin Strandell säger å hyresgästernas vägnar att de kan tänka sig vissa justeringar av såväl avgifter som en del formuleringar, men de kan inte gå med på att avtalet sägs upp.

Poseidon vägrar styvnackat ge med sig. Även om bolaget säger att de kan tänka sig en lösning där modellen med självförvaltning finns kvar håller det hårt på att avtalet ska sägas upp och hyrorna höjas med 90 procent under den kommande tioårsperioden.
Fakta

Dubbel hyra för likadan lägenhet

Kollektivhuset Trädet
  • Kollektivhusföreningen Trädet grundades årsskiftet 1983-84. De boende hyr sina lägenheter i andra hand av föreningen.
  • Tiovåningshuset innehåller 39 lägenheter.
  • Kollektivhusföreningen ansvarar själva för det övergripande underhållet av fastigheten. De boende ingår i olika arbetsgrupper – städgrupp, vaktmästerigrupp, utegrupp etc. – där de arbetar tio timmar i månaden.
  • Hyran grundar sig på Poseidons faktiska kostnader för drift och underhåll, amorteringar och räntor. Det innebär att den totala hyran för huset som Trädet betalar till Poseidon sjunker när boräntan går ner och höjs när den stiger.
  • Kollektivhuset Trädet ägs av kommunala bostadsbolaget som vill säga upp avtalet och höja hyrorna med 90 procent under en tio års period.