Hoppa till huvudinnehåll
Av

Protester mot nedläggning av Seskarösågen


Protester mot nedläggningen av Seskarösågen mötte två chefer som besökte Seskarö.

Ett varmt välkomnande. Det var vad som mötte två chefer för Setra när man besökte Seskarö, utanför Haparanda, den 23 april för mbl-förhandlingar. Vid sågverkskontoret hade över 200 uppretade Seskaröbor samlats för att protestera mot Setras planerade nedläggning av seskarösågen.

De protesterande krävde att företagsledningens bägge representanter, produktionschefen Jerker Nyström och verkställande direktören Kent Torwald, skulle svara på varför man planerade att lägga ned sågen.

Vid de förra mbl-förhandlingarna lyckades dom smita förbi. Den här gången blockerades ingången av de uppretade demonstranterna. I drygt en halvtimme utsattes cheferna för seskaröbornas frågor och kritik innan de släpptes in. Före det hade företagsrepresentanterna även fått lyssna till internationalen och se en docka föreställande produktionschefen hängas upp.

Stora konsekvenser
Det var i december som ledningen för Setra beslutade att lägga ned seskarösågen och flytta över produktionen till Rolfs såg i Kalix. Det drabbar 60 anställda vid sågen, vilket får stora konsekvenser för det lilla samhället Seskarö.

Nedläggningsbeslutet har följts av förhandlingar och uppvaktningar. Setra ägs till hälften av statliga Sveaskog. Därför har man krävt att staten som hälftenägare ska ta sitt ägaransvar. Näringsministern Maud Olofsson har uppvaktats, utan resultat. Från 16 april har Sveaskog en ny ordförande, Göran Persson, som även han uppvaktats.

En löntagarkonsult, Lars-Gunnar Lendelius, har gjort en rapport som på punkt efter punkt totalt sågar Setras utredning. Han har jämfört olika sågar inom Setra-koncernen och slår fast att seskarösågen står sig mycket väl i jämförelse.

Trots protesterna har mbl-förhandlingarna inte lett fram till att Setras ledning ändrat ståndpunkt. Verkställande direktören, Kent Torwald, förklarade att ingen väsentlig ny information kommit fram och därför står beslutet om nedläggning fast. Från fackens sida kommer man att kräva centrala förhandlingar.

Turerna med uppvaktningar kommer säkerligen att fortsätta. Men det är inte vid förhandlingsbordet som avgörandet kommer att ske. För att förhindra nedläggning är det nödvändigt med fördjupade protester där ansvariga personer ställs till svars. Inte heller får man tillåta att olika orter spelas ut mot varandra.

JAN ENGLUND
Proletären 18, 2008