Hoppa till huvudinnehåll
Av

Nu ska arbetslösa tvingas utomlands

Arbetslösa måste numera ta anvisat arbete utomlands.



Det står klar sedan domar i länsrätt och kammarrätt har fastslagit att en arbetslös byggnadsarbetare i Värmland är skyldig att ta ett arbete i Norge. Nu ändrar också AMS sin tolkning av lagen.

Byggnadsarbetare Per-Ove Persson bor i värmländska Lysvik. År 2003 var han arbetslös och på en veckas varsel erbjöds att ta ett jobb i norska Kongsvinger, uppåt tio mil enkel väg. Han vägrade att ta jobbet, inte bara för att pendlingsavståndet var långt, utan också för att han inte ville byta socialförsäkringssystem.

Att bemanningsföretaget i fråga saknade kollektivavtal gjorde inte saken bättre. Självklara invändningar och helt enligt regelverket, kan tyckas, men det hjälpte inte. Arbetsförmedlingen rapporterade detta till a-kassan som sänkte hans dagpenning med 25 procent.

Sanktion används efter de första 100 ersättningsdagarna passerats, och därefter är också arbetslösa tvingade att söka jobb utanför sitt närområde. Men AMS praxis har varit att detta endast gäller arbetslösa som tackar nej till jobb inom Sveriges gränser.

A-kassan fick rätt
Med vetskap om AMS regler överklagade Per-Ove Persson givetvis beslutet till länsrätten. Men a-kassan fick rätt och han förlorade. Han gick vidare till kammarrätten, där han också förlorade. Nu begär Persson prövning i regeringsrätten.
 
Blir det ett bakslag även där står alla arbetslösa och löntagare inför en helt ny situation som innebär att arbetslösa kan tvingas veckopendla eller flytta till annat land. I annat fall sänks ersättningen successivt.

Först med en fjärdedel, sedan med hälften och nekar man anvisat jobb tre gånger inom samma ersättningsperiod upphör ersättningsrätten helt. Därefter krävs det att ett nytt arbetsvillkor uppfylls innan man kan få a-kassa igen.

Kravet att en arbetslös ska vara ”beredd på upp till tolv timmars daglig frånvaro från bostaden” är regeln som gäller i Sverige och inte för anvisat jobb utomlands, även om inget står om gränstrakter eller andra länder i lagar och förordningar som styr arbetslöshetsförsäkringen.

Nu har länsrätten och kammarrätten förskjutit gränsen för denna praxis utomlands. Trots att regeringsrätten ännu inte har hörts i ärende tillämpar arbetsförmedlingarna nyordningen och rapporterar när någon nekar att ta ett jobb i annat land, med risk att de förlorar sin ersättning när a-kassans dom faller.

– Vi kan inte ignorera domarna i länsrätten och kammarrätten, säger AMS presschef Malin Engstedt till Proletären.

Byråkrater styr
Det är inte längre folkvalda i regeringen och riksdagen som beslutar om svenska folkets trygghetssystem. I stället har domstolar och myndigheter tagit över. En utveckling liknande den som sker inom flera områden i EU i dag.

På Inspektionen för arbetslöshetsförsäkringen (IAF) säger Kasper Pauling till Proletären att det är svårt att ha en generell uppfattning, eftersom man måste väga in alla aspekter när arbetslösa hänvisas jobb utomlands.

– Man måste göra en helhetsbedömning av enskilda fall och den kan skilja sig mellan olika arbetsförmedlingar, säger han.
– Jag vill inte kommentera det här. Det måste tas av dom som handlagt ärendet, säger Byggnads pressekreterare Christer Lindblad när vi ställer frågan om det verkligen är rimligt att arbetslösa ska söka jobb utomlands.

Sten Åke Torén, ansvarig för Byggnads a-kassa, säger att de är skyldiga att utreda när arbetslösa nekar anvisat jobb från arbetsförmedlingen.

”En annan diskussion”
– När arbetsförmedlingarna skickar en rapport till oss om att en arbetslös nekat jobb är det vår uppgift att utreda fallet efter de regler som finns på det här området.

– Vår prövning visade att Per-Ove Persson inte hade rätt att neka anvisat jobb i Norge. Länsrätten och kammarrätten kom också fram till samma resultat. Om sen reglerna är fel är en annan diskussion, menar Sten Åke Torén.

Men faktum kvarstår. Enligt AMS tolkning av lagen har ingen tidigare tvingats ta utlandsjobb. Med andra ord har de tidigare normerna vid arbetslöshet fått ge vika när kapitalisterna kräver att arbetskraften ska röra sig fritt över hela Europa.

Lönedumpning
Nationella rättigheter för arbetslösa undanröjs successivt, eftersom det är ett hinder i kapitalisternas lönedumpning. Det är en skandal att myndigheten AMS böjer sig för förvaltningsdomstolarnas jurister.

Förlorar Persson även i regeringsrätten kommer på sikt nuvarande regler om pendlingsavstånd och annat som föreskrivs att ändras så att det i än högre grad motsvarar kravet på en rörligare arbetskraft.

Dagens regelverk har redan tänjts utan nämnvärd politisk reaktion och ytterligare steg är av allt att döma bara en formsak. 

KENT HALDEBO
Proletären 8, 2006