Hoppa till huvudinnehåll
Av

IF Metall redo att sänka ungas löner

IF Metall föreslår ett avtal som ger ungdomar i industrin lägre lön. Arbetsköparna har anledning att applådera fackets medgörlighet


Lägre lön för ungdomar kan bli verklighet i industrin. IF Metalls avtalsråd har med knapp majoritet röstat för att kunna ge ungdomar under 25 år 75 procent av minimilönen i riksavtalet. I denna vecka är det tänkt att facket och arbetsgivarparten ska skriva under en överenskommelse.

Inför riksdagsvalet i år lanserade borgaralliansen i sitt gemensamma valmanifest att lärlingsprovanställning ska införas för ungdomar upp till 23 år. Alla under den åldersgränsen ska ha lägre löner och provanställas i 18 månader, i stället för sex månader som i dag.

Därmed skulle 250000 unga riskerar att få en ännu svagare ställning på arbetsmarknaden. Arbetsköpare kommer inte att erbjuda ungdomar under 23 år fast tjänst. Efter 18 månader får de lämna arbetet medan företaget i sin tur kan ta in ny billig arbetskraft igen.

Det är ett uselt sätt att bekämpa den höga ungdomsarbetslösheten, som bara gör att unga får en än mer otryggare anställningsform.

LO och det socialdemokratiska partiet var mycket kritiska mot borgarnas förslag att införa lärlingsprovanställningar, bland annat med argumentet att det medför lönedumpning.

Nu är IF Metall beredd att skriva på liknande förslag med arbetsköparna. Avtalet riktar sig till ungdomar under 25 år som saknar yrkeserfarenhet. Lönen blir bara 75 procent av minimilönen i riksavtalet. Det krävs en lokal uppgörelse för att den nya anställningsformen ska kunna införas.

Under en period av två år ska arbetsköpare kunna anställa ungdomar på den usla lönen som blir följden av avtalet. Enda villkoret med uppgörelsen är att anställningen också ska innehålla handledning och utbildning.

– Det är en uppfordran till arbetsgivarna att nu visa att vi kan sköta det här på ett bra sätt så att det inte blir någon form av lönedumpning, säger IF Metalls ordförande Stefan Löfven i en kommentar.

Det är mer än lovligt naivt. Ett sådant avtal öppnar inte bara för lägre lön för ungdomar utan också för låga löner generellt. Att det är just IF Metall som är berett att införa lägre lön för unga är inte förvånande, eftersom Metall också gick i bräschen med lönesänkningsavtalen våren 2009.

Arbetsköparna applåderar givetvis IF Metalls medgörlighet att introducera sänkta lönekostnader. Även från högerregeringens sida finns det anledning att vara mer än nöjd. Nu får den en uppgörelse som är långt mycket bättre än vad den själv troligtvis lyckats med att få igenom i riksdagen.