Hoppa till huvudinnehåll
Av

Allmännyttan har raserats

Utförsäljningen av allmännyttan är en del i en EU-anpassad bostadspolitik, där bostaden blivit en källa till rikedom för några få istället för en social rättighet.


Försäljningen av de allmännyttiga bostäderna i Bredäng och Kärrtorp är helt i linje med de nya regler på bostadsmarknaden som borgarregeringen införde vid årsskiftet. Numera ska de allmännyttiga bolagen vara ”aktiva fastighetsförvaltare”. De kommunala bostadsbolagen ska sälja till privata värdar i områden där det kommunala ägandet dominerar, och köpa där allmännyttan är mindre representerad.

Den aktuella försäljningen i Stockholm sker i form av en bytesaffär, där Svenska Bostäder köper 122 lägenheter av Primula Byggnads AB i attraktiva Hammarby sjöstad och samtidigt säljer 1053 hyresrätter i förorterna Bredäng och Kärrtorp.

Lägenheterna i Hammarby Sjöstad kan Stockholms stad med tiden omvandla till bostadsrätter med god förtjänst medan hyresrätterna i Bredäng och Kärrtorp riskerar att bli till spekulationsobjekt i händerna på privata kapitalister.

Det är en rent nyliberal politik utan annat syfte än att stärka de privata hyresvärdarnas möjligheter till ökade vinster. Borgarregeringen har tagit stormsteg mot en avreglerad bostadsmarknad, men utvecklingen har pågått länge. Boven i dramat är EU, vars nyliberala regelverk säger att samhället inte ska få subventionera verksamheter där det finns andra privata företag. När Sverige gick med i EU förlorade vi rätten att föra en självständig bostadspolitik.

Vid årsskiftet trädde nya regler i kraft på bostadsmarknaden som stärker de privata fastighetsägarnas möjlighet att göra vinst på hyresrätter och tvingar de allmännyttiga bostadsbolagen att konkurrera på marknadens villkor.

Den nya lagen innebär att offentligt ägda bostadsbolag är tvungna att drivas strikt affärsmässigt och vara vinstdrivande. Kommunerna tillåts inte längre att subventionera underhåll och andra kostnader för sina bostäder.

Det innebär att kostnaderna för de nödvändiga reparationer som måste göras i de slitna miljonprogramsområdena kommer att vältras över på hyresgästerna i form av höjda hyror, och det anförs numera som argument för utförsäljningar till privata hyresvärdar att kommunerna själva inte klarar av kostnaderna för underhåll.

Lagändringen innebär också att de allmännyttiga bostadsbolagen inte längre ska ha en hyresnormerande roll på den privata bostadsmarknaden, vilket ger de privata hyresvärdarna rätt att i princip sätta vilka hyror de vill.

I den nya hyreslagen finns visserligen en skyddsregel mot alltför stora och snabba hyreshöjningar, men hyresvärdarna är fria att höja hyran vid åtgärder som anses vara standardhöjande. Det kan vara alltifrån anslutning för disk- och tvättmaskin till nya dörrar och vitvaror, där kostnaden läggs på hyran.

Hyresgästerna i Bredäng gör helt rätt som protesterar mot utförsäljningen av sina bostäder. Oavsett vilka goda avsikter den private ägaren Primula Byggnads AB påstår sig ha, så säger all erfarenhet att det är de boende som drabbas när allmännyttan säljs ut.

De privata hyresvärdarna har inget annat intresse än att tjäna så mycket pengar som möjligt, vinster som görs på att dra ner på underhållet av lägenheterna och höja hyrorna. När lönsamheten inte är tillräcklig längre säljs bostäderna vidare till hugade spekulanter.

Detta kan tusen och åter tusentals hyresgäster i lägenheter som en gång var gemensam egendom vittna om.

En bostad ska vara en mänsklig rättighet, inte en källa till rikedom för ett fåtal ägare. En social bostadspolitik värd namnet måste återupprättas. Ett första steg är att försvara de hyresrätter som ännu är offentligt ägda och säga nej till utförsäljningar.